:

:

TV Most

clock

Mart 12, 2015   12:05

0

201

Vučić na Poslovnom forumu Srbija - Češka

Kako je saopštila vladina Kancelarija za saradnju sa medijima, posle obraćanja, premijer Vučić će prisustvovati i svečanom potpisivanju Protokola sa 8. zasedanja Mešovitog komiteta za ekonomsku saradnju.

U periodu od 2003. godine do 2014. godine obim trgovinske razmene između Srbije i Češke bio je u konstantnom porastu i uvećan je za oko četiri puta, ali sa kontinuiranim deficitom na našoj strani, dok po visini investicija, od 2000. godine do danas, Češka zauzima 23. mesto sa oko 60 miliona evra.

Češka je 16. trgovinski partner Srbije i 10. partner od zemalja EU, po obimu razmene.

Ukupna trgovinska razmena dve zemlje u 2014. iznosila je 613,5 miliona evra i veća je sedam odsto u odnosu na 2013. godinu.

U 2014. godini srpski izvoz u Češku povećan za 11,3 odsto - na 268 miliona evra, dok je uvoz iz Češke Republike povećan za 4,1 odsto - na 345,5 miliona evra.

Prema podacima Narodne banke Srbije, neto priliv direktnih investicija iz Češke, od 2005. do 2013. godine, iznosi 29,6 miliona evra, što Češku svrstava na 30. mesto među zemljama koje su investirale u Srbiju.

Podaci Agencije za strana ulaganja i promociju izvoza (84, SIEPA) su malo dopunjeni i u njima je navedeno da ukupne češke investicije u Republici Srbiji od 2000. godine do danas iznose oko 60 miliona evra, po čemu Češka zauzima 23. poziciju. .

Najveći izvoznici iz Srbije u Češku su kompanije RTB Invest d.o.o. Bor, Yura Corporation d.o.o. Rača, NIS a.d. Novi Sad, Koteks Viscofan d.o.o. Novi Sad, Valjaonica bakra Sevojno, Mitas d.o.o. Ruma, Gorenje aparati za domaćinstvo d.o.o. Valjevo, Grammer System d.o.o. Aleksinac i Fiat Automobili Srbija - Kragujevac.

Među najvećim kompanijama uvoznicima iz Češke su kompanije Autočačak d.o.o. Čačak, Magna Seating Odžaci, Mitas d.o.o. Ruma, Nelt Co Dobanovci, NIS a.d. Novi Sad, Asbis d.o.o. Beograd, Hyundai auto Beograd, Leoni Vajring Sistems Soutist d.o.o. Prokuplje, Karlsberg Srbija d.o.o. Čelarevo, Toreks Co d.o.o. Beograd i drugi.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva