:

:

TV Most

clock

Septembar 21, 2017   12:05

0

197

Vučić: Na Pacolijevom mestu ne bih žurio da se hvalim

Aleksandar Vučić je ukazao da su srpske vlasti već analizirale sve susrete Pacolija, a na nekoliko smo bili i mi prisutni.

"Mi i Amerikanci se po tome ne slažemo. Oni su priznali nezavisnost Kosova, oni im pomažu u prikupljanju glasova za ulazak u Unesko. Imamo suprotan stav o tome, ali su Amerikanci važni partner Srbiji. Bez Amerikanaca nema rešenja o kakvom god rešenju govorili u savremenom svetu", ukazao je Vučić uoči susreta sa prvim zamenikom pomoćnika državnog sekretara SAD za evropska i evroazijska pitanja Elizabet Milard.

"Mi ćemo se boriti za svoju zemlju, svoju Srbiju, a da li ćemo uspeti ostaje da se vidi. Ja se ne bih tako hvalisao da sam na mestu Pacolija. Volim kada ljudi govore "hop" pre nego što su skočili, a kako će stvarno biti, videćemo", poručio je Vučić.

On je naglasio da će biti mnogo teško jer "oni imaju kao kosponzore mnoge od najmoćnijih zemalja sveta".

"Nisu to mišići Albanaca sa Kosova, već Amerikanaca, Engleza i mnogih drugih. Mi ćemo se sa onoliko snage koliko imamo, volje i pravde koliko nosimo u sebi, boriti za svoju zemlju i pokušati da sačuvamo naš narod i naše svetinje na KiM", naglasio je Vučić.

Predsednik Srbije je istakao i da se radi o našim crkvama i manastirima i da je gotovo celokupna kulturna baština na KiM srpska, te da ne mogu da je sačuvaju oni koji su je uništavali, rušili i palili.

"To je naš stav, borićemo se pa ćemo videti kome opanci, a kome obojci. Ne bih se sa takvom lakoćom kladio na tih 15–20 zemalja kako to danas čini Pacoli", zaključio je Vučić.

"Dijalog da vodi u budućnost, ne u sukobe"

Predsednik Srbije očekuje otvoren, realan, racionalan i pametan pristup u unutrašnjem dijalogu o Kosovu i Metohiji, koji nas vodi u budućnost, a ne u sukobe.

Istakao je, u izjavi novinarima u sedištu UN, da ne smemo da živimo isključivo u mitskoj prošlosti, kao što ne smemo da se odreknemo onoga što i dalje imamo u svojim rukama.

"Dijalog je uveliko počeo u Srbiji. Mnogi se već izjašnjavaju po pitanju Kosova i Metohije, brojni politički akteri, institucije. Crkva je izašla više puta sa stavovima. Naš posao je da to sada više institucionalizujemo, da te rasprave i dijalog kroz koncentrisane krugove provedemo na ozbiljan način", objasnio je Vučić.

"Svoj stav izneću na kraju, kada budem saslušao sve učesnike. Možda ću ga dopuniti, možda delimično promeniti pod uticajem dijaloga. Samo mislim da treba da imamo realan, racionalan i pametan pristup koji nas vodi u budućnost, a ne sukobe", ukazao je predsednik Srbije.

Ukazao je da u dijalogu moraju biti saslušani i oni koji kažu da Kosovo nikada neće biti nezavisno, kao i oni koji imaju sasvim suprotan stav.

"Svi imaju pravo da se izjasne i kažu svoj stav. Neću bežati od odgovornosti za najteža pitanja koja muče Srbiju, neću bežati od toga da kažem šta je moj stav i mišljenje, kada sve ljude budemo saslušali do kraja godine", istakao je Vučić.

"Vrata nade širom otvorena"

Vučić je, nakon susreta sa premijerom Belgije Šarlom Mišelom, rekao da su mu se "vrata nade" šire otvorila pošto zvanični Brisel želi da snažnije podrži brži put naše zemlje u EU.

Dogovoreno je i da premijer Belgije uskoro poseti Srbiju, rekao je Vučić, izrazivši očekivanje da će i premijer Luksemburga doći u našu zemlju, čime bi Srbija zadobila veliku i široku podršku zapadnog dela Evrope, uz stalnu podršku zemalja poput Portugalije i Španije.

"Posle onoga što je juče rekao francuski predsednik Emanuel Makron, ovo je dobra stvar", poručio je Vučić.

Predsednik Srbije je, u izjavi novinarima, kazao da je veoma zadovoljan susretom i time što se Mišel posebno interesovao za put Srbije u EU.

Ističući da je reč o susretu na visokom nivou posle mnogo godina, Vučić kaže da je bio iznenađen i zahtevom za bilateralu, ali i sadržajem razgovora.

"Očekivao sam da ćemo razgovarati o malim problemima koje imamo oko jedne privatne belgijske kompanije ("Energozelen"), uz sve dobre stvari koje imamo, od "Deleza" pa nadalje. Tema je bila – želja Belgije da se što više upozna sa situacijom u Srbiji", objasnio je Vučić.

Kako je rekao, Belgija želi da pomogne što bržem ulasku Srbije u EU.

"Kada je tako zainteresovana jedna Belgija, na takav način, moram reći da su mi se nekako vrata nade šire otvorila, posebno što je želeo da čuje srpsku stranu, naše argumente, šta mislimo o Kosovu i Metohiji, vladavini prava, o relativnom brzom učlanjenju u Uniju. Veoma sam zahvalan premijeru Belgije na takvim porukama", poručio je Vučić.

Predsednik Srbije je upoznao Mišela sa rezultatima ekonomskih reformi i planovima za dalji razvoj srpske ekonomije i dodao da je Srbija mnogo uradila na izmeni poslovne klime.

Kako je rekao, za obe zemlje bilo bi značajno ukoliko bi bio povećan interes belgijskih investitora za ulaganje u Srbiji, naročito u oblasti energetike, poljoprivrede i infrastrukturnih projekata.

Predsednik Vučić je istakao da su bilateralni odnosi dobri i zahvalio na aktivnoj podršci Belgije evropskom putu Srbije.

On je naglasio i da je Srbija snažno privržena dijalogu sa Prištinom i dodao da očekuje da prištinska strana konstruktivno pristupi implementaciji Briselskog sporazuma, a takođe je sagovornika obavestio o pokretanju unutrašnjeg dijaloga o Kosovu i Metohiji.

Mišel je izrazio veliko interesovanje za Srbiju, kao i za stavove srpskih zvaničnika i evrointegracije, pozitivno ocenivši evropski put Srbije i nastavak dijaloga sa Prištinom.

On je naglasio da je neophodno raditi na unapređenju ekonomske saradnje Belgije i Srbije u cilju jačanja privrede dveju zemalja, navodi se u saopštenju Kancelarije Vlade Srbije za saradnju s medijima.
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva