:

:

TV Most

clock

Avgust 17, 2015   12:05

0

175

Vučić krajem meseca na Strateškom forumu na Bledu

Vučić će govoriti na ključnom u nizu panela u okviru skupa, pod nazivom "Novi svetski poredak: Konfrontacije ili partnerstvo".

Očekuje se da će na tom panelu govoriti i predsednik Evropskog saveta Donald Tusk, premijer Luksemburga Gzavije Betel, predsednik Slovenije Borut Pahor, predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović, te generalni sekretar OEBS Lamberto Zanijer.

Ovogodišnji forum, uz učešće brojnih državnika i zvaničnika, pada u godini kada se obeležavaju brojne godišnjice, kao, na primer, 70 godina od osnivanja UN, 40 godina od osnivanja OEBS i drugih, i zbog toga će u centru pažnje biti pre svega značaj partnerstva kao sredstva za postizanje zajedničkih ciljeva, najavljuju organizatori.

Zbog toga se forum, inače jubilarni, deseti po redu, održava, od 31. avgusta do 1. septembra, pod geslom "Vizije novih parterstava", a glavne teme biće mir i bezbednost, ekonomska saradnja, razvoj i ljudska prava.

Skup će otvoriti slovenački premijer Miro Cerar.

Na panelu pod nazivom "Mostovi Mediterana: Moć interkultulturalnog dijaloga" diskutovaće se o više tema: migracijama, stranim borcima, Islamskoj državi.

I Zapadni Balkan biće tema jednog od panela, na kojem će, kako se očekuje, između ostalih govoriti: šef turske diplomatije Mevlut ÄŒavušoglu, ministar spoljnih poslova BiH Igor ÄŒrnadak, Mihael Rot, državni ministar za Evropu u nemačkom MiP, ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto, zamenik američkog državnog sekretara Hojt Ji i drugi.

Forum organizuje slovenačko Ministarstvo spoljnih poslova u saradnji sa Centrom za evropsku perspektivu (BSF).

Izvor: Tanjug

Politika

Najčitanije

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva