Vesti
Vučić: Kosovo je ipak ključno pitanje, pa Rusija...

16:53, 12.08.2017

|

Izvor: RTS

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da ne deli stav Dejvida Makalistera, predsedavajućeg spoljnopolitičkog komiteta Evropskog parlamenta i izvestioca za Srbiju, da je za Evropsku uniju vladavina prava ključna oblast za napredak Srbije na putu ka članstvu. Kada zemlja bude spremna, tada može da se pridruži Evropskoj uniji, te od Srbije zavisi kakav će napredak učiniti u narednim godinama, poručio Makaliste.
Foto: Tanjug
"Ključno pitanje je Kosovo, a drugo ključno je odnos Srbije prema Rusiji, a ne vladavina prava, mada zapadni političari to uvek 'izvuku'", rekao je Aleksandar Vučić u zajedničkom obraćanju sa Dejvidom Makalisterom.

Predsednik Srbije je, odgovarajući na pitanje šta ga najviše brine po pitanju vladavine prava, rekao da su ključne oblasti na putu ka EU tiču Kosova i Metohije, potom spoljne politike i tek potom vladavine prava, a da ga "glava najviše boli" po pitanju odnosa Beograda i Prištine.

"Samo Srbija ima Poglavlje 35. Zato je i važan naš interni dijalog o Kosovu i Metohiji, jer, dok nema napretka u odnosima po tom pitanju, nema napretka na putu ka EU", rekao je Vučić posle sastanka sa Makalisterom.

Nastojeći da ilustruje ocenu da nije vladavina prava ta koja se vidi kao ključna za napredak Srbije ka EU, Vučić je naveo da niko ne pita Srbiju ko će biti šef Agencije za borbu protiv korupcije.

Podsetio je da neke zemlje članice EU, naročito 2007, poput Bugarske i Rumunije, nisu bile spremnije za članstvo nego što je to sada Srbija. Ali, dodao je, "to je stvar Evropske unije"

"Ja, međutim, ne vidim drugi put za Srbiju do puta u Evropsku uniju", istakao je predsednik.

Makalister je, odgovarajući pre toga na pitanja novinara, rekao da je njegov stav jasan - kada je zemlja spremna, tada može da se pridruži Evropskoj uniji, te da od Srbije zavisi kakav će napredak učiniti u narednim godinama.

"Nije tajna da bih želeo da vidim Srbiju pre, a ne kasnije u EU i imam dosta kolega koje tako misle. Ali, i dalje preostaje da se još neki posao uradi, naročito u vezi sa vladavinom prava i borbom protiv korupcije. Ima veoma važnih stavki koje sam izneo u izveštaju i vaša vlada zna šta je po sredi", rekao je Makalister.

Takođe je rekao da bi želeo da se otvori što pre još više poglavlja, jer Srbija dobro napreduje, ali i da je na državama članicama da odluče da li će se nova poglavlja otvarati.

"Moj stav je da, ako Srbija naporno radi, dostiže ciljeve, treba otvarati nova poglavlja, jer svako poglavlje predstavlja signal da je EU ozbiljna u svojoj nameri prema zemljama regiona", objasnio je Makalister.

Istakao je da ne može da da datum, kad je reč o priključenju Srbije Evropskoj uniji, ali je obećao svaku vrstu podrške "za nastavak dobrog posla u Srbiji", navodeći da se nada da će naša zemlja još nekoliko poglavlja uskoro otvoriti i da će se priključiti kada zatvori svih 35 poglavlja.

Poručio je da treba nastaviti sa reformama, te da će se Srbija priključiti EU kada zatvori svih 35 poglavlja.

"Kad je reč o vremenskom okviru... Znate, zemlja koja je u Evropi i koja ima fundamentalne evropske vrednosti i koja je spremna da se upusti u komplikovan proces pregovora, može da se priključi EU. Srbija se nalazi u sred tog procesa pristupanja", rekao je izvestilac EU.

"Srbija dobro stoji", primetio je i istakao da je pročitao i govor nove premijerke prilikom preuzimanja dužnosti, te sa velikim interesovanjem slušao šta je govorio predsednik Vučić danas.

"Situacija je zaista dobra i to je dobro po zemlju i građane. Srbija ima suficit u svom budžetu i to je ogroman uspeh. Želeo bih da pozovem predsednika vlade i druge da nastave putem ekonomskih reformi, konsolidacije budžeta, zato što na duge staze to vodi ka održivom razvoju i rezultati postaju vidljivi. Srbija je jasno posvećena evropskoj integraciji i ona je na putu ka članstvu EU", istakao je Makalister podsećajući da je do sada 10 poglavlja otvoreno, a dva privremeno zatvorena.

Uveren je da je politička i ekonomska stabilnost u ovom delu Evrope od suštinskog značaja za ceo kontinent. Dodao je da Crna Gora i Srbija prednjače na putu u EU, ali da veruje da će sve zemlje regiona imati evropsku budućnost.

Zahvalio se predsedniku Vučiću i za napore koje je ulagao s tim u vezi i za vreme vođenja vlade, ponovivši da je Srbija na dobrom putu, ali da još ima puno posla pred sobom.

To znaju, kako kaže, i predsednik i vlada, ali mogu očekivati političku podršku od država članica EU, Evropske komisije i Evropskog parlamenta.

"Imam čast da sam od februara predsedavajući Komiteta za spoljna pitanja EP, ali ostao sam izvestilac za Srbiju, zato što želim da pokažem svoju ličnu posvećenost i uključenost u buduća dešavanja u vašoj velikoj zemlji kada je reč o evropskoj porodici naroda", poručio je Makalister.

Podsetio je da je njegov izveštaj dobio široku podršku u EU, te da, iako se stranke ne slažu o nekim pitanjima, velika većina poslanika bez obzira na to iz kog su dela Unije, žele da daju političku podršku Srbiji.

"Svaki put kada dođem u Srbiju pažljivo poslušam i uvek naučim nove stavri. Poredio sam Srbiju sa slagalicom od 1.000 delova, a posle svake posete imam nove delove da sklopim", objasnio je Makalister.

Rekao je da kao Nemac ima veliko poštovanje prema Srbiji i njenoj istoriji, dodajući da je istorija regiona veoma komplikovana. Naveo je i da je nemačka kancelarka Angela Merkel posvećena dešavanjima na Balkanu i da želi političku stabilnost i mir u regionu.

Posebno je pohvalio predsednika Vučića za njegovu politiku stabilizacije, pomirenja, razgovora sa susedima, u nastojanju da pokuša da prevaziđe razlike i duboke podele, koje su donele toliko tužnih stvari.

Dodao je i da je danas imao odlične razgovore sa Vučićem, šefom diplomatije Ivicom Dačićem i ambasadorkom Anom Hrustanović, ističući da je proteklih godina upoznao Srbiju i zaista počeo da je voli, te da se Srbija uvek može pouzdati u to da će je on podržavati.

"Zbog toga predsedniče, hajde da nastavimo našu saradnju", rekao je Makalister dodajući da bi Srbija bez EU bila nepotpuna.

Najavio je da će za dve nedelje ponovo doći, u zvaničnu posetu Srbiji, kada će imati susrete sa predstavnicima vlade i parlamenta. Naveo je da mu, posle tri godine, pomalo nedostaje dnevna doza srpske politike.

Osvrnuo se i na otvranje robne kuće "Ikea" u Beogradu, rekavši da to pokazuje da se Srbija korak po korak sve više integriše u evropska i međunarodna tržišta.

Tema sastanka Aleksandra Vučića i Dejvida Makalistera u Vili "Mir" bio je napredak Srbije na putu u EU, kao i situacija u regionu.
<< Nazad
Vesti TV Most

Pretraga po datumu

Copyright© TV Most

By Kale Design