:

:

TV Most

clock

Jul 15, 2017   12:05

0

156

"Vučić je za SAD ključni akter za mir u regionu"

Premda ne može da kaže koja konkretna pitanja će Vučić pokrenuti u Vašingtonu, Manter ističe da veruje da će to biti njegova sveobuhvatna poruka.

Prema njegovim očekivanjima, Vučić će se, kao i Vašington, usredsrediti na niz pitanja, od rukovođenja u BiH i Makedoniji, preko odnosa Beograda i Prištine, do ekonomskog povezivanja regiona i članstva u zapadnim institucijama.

"SAD gledaju na predsednika Vučića kao na ključnog aktera u održavanju mira i stabilnosti u susedstvu Srbije", rekao je Manter za Tanjug.

Na pitanje šta se može očekivati od američke administracije kada je reč o zaštiti srpskih interesa u okviru dijaloga Beograda I Prištine, kao i zaštite srpske manjine na Kosovu, Manter odgovara:

"Morate pitati američku administraciju o njenoj politici. Dok sam ja bio diplomata, uvek smo isticali značaj demokratskih institucija, uključujući zaštitu prava manjina."

Bivši američki diplomata kaže i da je politika SAD odavno da promoviše integraciju balkanskih država u zapadne institucije, uključujući EU.

"To je nešto do čega je prijateljima zemalja regiona sigurno stalo", kaže Manter.

On dodaje da trenutno, zajedno sa ambasadorima Frenkom Viznerom i Rozmeri di Karlo (koji su inače dobri poznavaoci prilika na Balkanu) radi na projektu s ciljem da se američkoj vladi daju saveti o politici koja će doprineti uspehu svih zemalja regiona.

"Promovisanje integracije u zapadne institucije biće glavni deo toga", poručuje Manter.

Govoreći o stavu SAD prema odnosu Srbije i Rusije, Manter naglašava da je "Rusija prijatelj Srbije, baš kao što su SAD prijatelj Srbije".

"Mislim da je za Srbiju mudro da sarađuje sa obe zemlje, pošto obe javno podržavju cilj Srbije da postane član EU i doprinese miru i stabilnosti na Balkanu", ocenjuje Manter.

Komenatrišući pitanje rusko-srpskog humanitarnog centra u Nišu, na koji američki zvaničnici ne gledaju baš sa odobravanjem, kao i medijske spekulacije o mogućem otvaranju američkog centra, zajedno sa EU u Užicu, Manter kaže:

"Savetujem vam da o tome (humanitarnim centrima) razgovarate sa predstavnicima američke vlade. Lično smatram da Amerika, umesto da se bavi takmičenjem u vezi sa humanitarnim centrima, može najbolje da doprinese povećanjem investicija, koristeći talente ljudi koje zemlje poput Srbije nude, i sektora ekonomije koji imaju izuzetan potencijal za uspeh."

Manter takođe ne sumnja da će Vučić tokom posete Vašingtonu želeti da iskoristi priliku da promoviše ekonomske mogućnosti u Srbiji.

"I slažem se sa njim, ekonomija i poslovanje su ključni za budući uspeh", napominje Manter.

Manter je naveo i da se IstVest institut, na čijem je čelu, ponovo angažuje u Srbiji I regionu, dodajući da će istraživanje mogućnosti za ekonomski rast biti takođe u njihovoj agendi.

Najavio je i da će krajem meseca posetiti Srbiju.
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva