:

:

TV Most

clock

Jun 19, 2015   12:05

0

116

Vučić: Izborićemo se sa problemima

Premijer Aleksandar Vučić rekao je na konferenciji za novinare da predlozi rezolucija koji dolaze sa strane nisu doprineli pomirenju u regionu, već su samo rasplamsali strasti.

Biću spreman da odam počast muslimanskim i bošnjačkim žrtvama u Srebrenici 11. jula, rekao je Vučić.

"Spreman sam da pognem i sagnem glavu i da pokažemo kakav odnos imamo prema nevinim srebreničkim žrtvama", naglasio je premijer.

Vučić je na početku izlaganja o Srebrenici zamolio Bošnjake da ga posebno saslušaju iako zna da u Srbiji to ne donosi glasove, ali i da je on tu da zemlju vodi napred.

Imate ispruženu ruku da uređujemo odnose, da napravimo mir, zbog nas i naše dece, rekao je Vučić na konferenciji za novinare, obraćajući se Bošnjacima.

Ovo je samo za nas, jer ćemo u narednih 100, 200, godina živeti zajedno, a ne jedni pored drugih i molim vas da tu ruku ne odbijate, naglasio je Vučić.

Znam koliko je ljutnje i strasti u vama, kao i kod Srba koji ovo slušaju i misle "evo ga opet neko ko neće da se izbori za nas", ocenio je Vučić.

Kako je rekao, stav koji iznosi dogovoren je na sednici Vlade i sa predsednikom Srbije, i podvukao je da se u Srebrenici dogodio težak, jezivi zločin. Dodao je i da Srbi kao mnogostradalni narod, ali svakako narod koji je najviše stradao, da bi pokazao svoju veličinu mora nedvosmisleno da pokaže da poštuje tuđu patnju i bol.

"To što ćemo veličati svoje žrtve, a nipodaštavati tuđi bol i patnju, nigde nas neće dovesti", rekao je Vučić i dodao da to ne radimo zato što nam tako kažu neki stranci, već zato što moramo da pokažemo da poštujemo muke, patnju, bol, ali i da razumemo i mržnju prema nama onih koji su kroz pakao Srebrenice prošli.

Dodao je da Srbija neće prestati da se bori protiv onih koji su okaljali obraz srpskom narodu, podsetivši da je Srbija uhapsila 12 lica, četiri pravosnažno osudila, dok je osam u pritvoru.

"Sa tim poslom ćemo nastaviti i nećemo da krijemo niti da relativizujemo taj zločin, to je veliki i strašan zločin", rekao je premijer i napomenuo da zato smatra da je trebalo da se radi na pomirenju, a ne na destabilizaciji.

Podrška ekonomskim reformama

Vučić je najavio da će, dan nakon posete nemačke kancelarke Anglele Merkel Beogradu, 9. jula, imati sastanak sa šefom Evropske komisije Žan Klodom Junkerom.

Vučić misli da postoji nešto što je nepodeljeno, a to je, istakao je, podrška srpskim ekonomskim reformama.

Da bismo nastavili uspešno da ih sprovodimo, Srbiji je preko potrebna stabilnost i ne samo stabilnost u našoj zemlji nego u celom region, naveo je Vučić i dodao da je upravo zato puna ekonomska stabilnost od vitalnog interesa za zemlju.

Sa žaljenjem je konstatovao da je već rekao da strahove ima jedino u pogledu političkih prilika i neprilika na Balkanu, u Evropi i svetu.

Premijer je primetio da se situacija usložnjava od finansijske situacije u Grčkoj, terorističkih aktivnosti u Makedoniji i nestabilne situacije u BiH i zbog svega toga se, dodao je, stvari po nas, nažalost, komplikuju.

"Kada tome dodate hapšenje Nasera Orića i Ramuša Haradinaja, onda to postaje pomalo čudno kako se sve u kratkom vremenu zbiva i to neposredno pred nastavak razgovora 23. juna u Briselu i 20. godišnjicu obeležavanja zločina u Srebrenci 11. jula", rekao je premijer.

Mnogo nam se problema skupilo i da je samo jedan od tih problema bilo bi mnogo, a kada se skupi na desetinu, postavlja se pitanje možemo li da se s tim izborimo.

Srbija može i uspeće da se izbori sa namnoženim problemima, rekao je premijer posebno apostrofirajući najavu Mađarske da podigne zid prema Srbiji.

Premijer je najavio da će razgovarati sa premijerom Mađarske Viktorom Orbanom, istakavši da će "tražiti i moliti" u ime Srbije da se taj zid ne podiže.

"Pokušaćemo da nađemo druga rešenja, jer Srbija neće ni prema kome u regionu da podiže zidove", rekao je Vučić. Inače, zajednička sednica vlada Srbije i Mađarske zakazana je za 1. jul.

Izvor: RTS

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva