:

:

TV Most

Foto: Tanjug

clock

Septembar 16, 2018   13:25

0

114

Vučić iz Kine donosi tri milijarde evra investicija?


Predsednici Vučić i Si će, tokom susreta u Pekingu, kako je ranije najavljeno, verifikovati specijalni ekonomski paket od najmanje deset ekonomskih ugovora, kojima će Srbija, pored rešenja za RTB Bor, u vidu investicije od 1,46 milijardi dolara, uz 350 miliona dolara za dokapitalizaciju kompanije, obezbediti i kapitalne investicije u oblasti infrastrukture, saobraćaja, poljoprivrede, industrije i informacionih tehnologija u vrednosti do 1,5 milijardi dolara.



Kina kao investitor već je značajno prisutna u Srbiji, gde kineske kompanije realizuju niz velikih infrastrukturnih projekata, svojevremeno je „spasila“ Železaru u Smederevu, a uoči predsednikove posete, kineska kompanija „Zijin Mining Group“ izabrana je za strateškog partnera RTB Bor. Kinezi u Bor planiraju da ulože 1,46 milijardi dolara, a grupacija ima obavezu da investira i 350 miliona dolara za dokapitalizaciju RTB Bora. Vučić je, nakon saopštenja o izboru strateškog partnera za RTB Bor, rekao da Kinezi uveliko kontrolišu svetsko tržište bakra, a strateško partnerstvo u Boru je velika stvar za čitav istok Srbije.



Kad je reč o preostalih 1,5 milijardi dolara, očekuje se potpisivanje oko milijardu dolara vrednog ugovora, a na osnovu već potpisanog sporazuma, sa kompanijom Šandong Linglong za proizvodnju automobilskih guma u Zrenjaninu.



Gigant iz Kine za proizvodnju automobilskih guma planira investicioni projekat u tom mestu vredan 994,4 miliona dolara (870,4 miliona evra).



Pored toga, biće potpisano i još 10 drugih sporazuma koji će biti vezani za infrastrukturne projkete, saobraćaj, industriju, kao i ugovor za obilaznicu oko Beograda, gradnju deonice koridora 11 Preljina – Požega…



Takođe, u planu je, kako navodi list Blic, da bude dogovoren izvoz vina u vrednosti od 200 miliona dolara godišnje, a biće potpisan i Memorandum o izgradnji industrijskih parkova u Beogradu i Smederevu. Predsednik Vučić sastaće se tokom posete Kini i sa nekim od najznačajnijih i najuspešnijih privrednika Kine, te se očekuje da i iz toga proisteknu novi poslovi i investicije.



Sam predsednik Srbije je rekao da će ova poseta biti jedna od navažnijih koju je ikada imao, kako u ekonomskom, tako i u političkom smislu. Vučiću će to biti peti susret sa kineskim predsednikom Si Đipingom, a sastaće se po četvrti put sa premijerom Li Kećijangom.



„To je jedna, u smislu novca o kojem pričamo, od najznačajnih poseta koju sam ikada imao. Važna je i u političkom smislu radi daljeg unapređenja saradnje, kao i da potvrdimo da predsednik Si ubaci Srbiju, ako može još u ovoj godini ili prvoj polovini iduće, u svoj program putovanja. Tada bih znao da sam jedini predsednik koji je dočekao šefa kineske države dva puta – naglasio je on.



Vučić će, kako je planirano, u utorak imati susret sa predsednikom Kine Si Đipingom, a nakon sastanka biće potpisani bilateralna dokumenta u prisustvu dvojice predsednika.



Predsednik Si prisustvovaće potpisivanju dva sporazuma sa Srbijom, što, kako ističu domaćini, predsednik Kine obično ne radi. U sredu se predsednik Vučić sastaje sa premijerom Kine Li Kećijangom na „letnjem Davosu“, u Tjenđinu. On će prisustvovati otvaranju 12. godišnjeg sastanka pod nazivom „Novi pobednici“, u organizaciji Svetskog ekonomskog foruma, a imaće i sastanke sa guvernerom provincije Hebej Su Đinom, i predstavnicima HBIS-a, te sa šefom Svetskog ekonomskog foruma Martinom Švabom.



U delegaciji Srbije, koju predvodi predsednik Vučić, su potpredsednica Vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović, ministar finansija Siniša Mali, ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić i guvernerka Jorgovanka Tabaković.


Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva