:

:

TV Most

clock

Maj 13, 2018   12:05

0

163

Vučić: I osiromašeni uranijum razlog povećanja broja obolelih


Predsednik Srbije Aleksabndar Vučić izjavio je danas, na otvaranju Onkoligije 2, da se lekari i drugi eksperti slažu da je i osiromašeni uranijum jedan od razloga povećanja broja obolelih od raka, posebno kod dece.



Vučić je rekao da je bilo teorija, kojima nije sklon, da je za sve to krivo bombardovanje naše zemlje 1999. godine, ali da je svakako jedan od razloga i osiromašeni uranijum tada "bačen" na našu zemlju".



Kako je rekao, videćemo da li ćemo to uspeti i da dokažemo, jer je puno vremena prošlo i mnogo toga je "isprano" i završilo ko zna gde, ali da ćemo sigurno kao država time ozbiljno da se bavimo.



Vučić je, sa ministrom zdravlja Zlatiborom Lončarom i direktorom Instituta Radanom Džodićem, obišao novi objekat, opremljene prostorije i informisao se o novim aparatima za zračenje, smeštenim u zgradi na koju se dugo čekalo.



Zahvalio je zaposlenima i najavio bolje uslove za medicinske radnike u Srbiji.



Za Institut su nabavljena tri najsavremenija linearna akceleratora, jedan CT simulator, kao i prateća radioterapijska oprema, a izvršeni su građevinski radovi na objektu koji obuhvataju 1.200 novoizgrađenih kvadratnih metara, a ukupno 2.000 kvadrata adaptiranog prostora.



Vrednost investicije je 8,9 miliona evra – ukupna vrednost opreme je oko 6,4 miliona evra, a građevinskih radova oko 2,4 miliona evra.



Za oko tri nedelje Onkologija 2 će primiti prve pacijente, a u ovoj zgradi prvenstveno će se raditi terapija zračenja. Srbija će konačno poštovati evropski standard, a to je jedan aparat na 250.000 građana.



Takođe, za KC Kragujevac nabavljen je jedan akcelerator i izgrađen jedan bunker, dok je KC Niš dobio jedan linearni akcelerator, jedan CT simulator i rekonstrukciju postojećeg bunkera.



Zdravstveni centar Kladovo takođe je dobio jedan linearni akcelerator, CT simulator i jedan bunker.


0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva