:

:

TV Most

clock

Mart 13, 2015   17:33

0

383

Vučić i Mihajlović sutra na Koridoru 11

Vučić i Mihajlović će obići radove na deonici Koridora 11 od Ljiga do Preljine, saoštila je Kancelarija za saradnju s medijima Vlade Srbije.

Ta deonica je duga 40 kilometara, a radovi vredni 308 miliona evra finansiraju se sredstvima azerbejdžanskog kredita.

Glavni izvođač radova je firma Azvirt iz Azerbejdžana, dok su domaće firme uključene u posao kao podizvođači.

Očekivani rok završetka radova, koji su počeli u aprilu 2012. godine je 25. avgusta 2016. godine.

Na deonici Ljig - Preljina će biti izgrađeno pet tunela: Golubac (84, 125 m), Veliki Kik (84, 200 m), Savinac (84, 270 m), Šarani (84, 885 m) i Brđani (84, 445 m), kao i 78 mostovskih konstrukcija i nadvožnjaka ukupne površine oko 60.000 metara kvadratnih, zatim 40 regulacija vodotokova sa delimicnim izmeštanjem korita reka u dužini od oko 21,5 km.

Takođe, na trasi će biti izgrađeno i 46 potpornih zidova ukupne dužine oko 6,1 km i 28 zaštitnih zidova od buke ukupne dužine od oko 7,3 km.

Autoput na toj trasi je projktovan kao brdsko - dolinska varijanta, a predviđena je i gradnja dve petlje - Takovo i Preljina, kao i tri odmorišta.

Ugovorom o kreditu predviđeno je da azerbejdžanska firma bude nosilac posla, dok će domaća operativa biti angažovana u fizičkoj realizaciji posla najmanje 49 odsto od ukupne ugovorene vrednosti radova.

Projektnu dokumentaciju izradili su Saobraćajni institut CIP za deonicu Takovo-Preljina i Institut za puteve a deonicu od Ljiga do Boljkovca i deonicu od Boljkovca do Takova.

Deonica Ljig - Preljina je deo budućeg autoputa od Beograda do Crne Gore, a tzv. Koridor 11 treba da poveže Rumuniju, Srbiju, Crnu Goru i Italiju trasom od Temišvara, preko Vršca, Beograda, Čačka, Požege, Podgorice i Bara, kao i morskim putem preko Jadrana do Barija.

Domaći izvođači su već izgradili deonicu od Uba do Lajkovca, a Kinezi su angažovani na gradnji deonica od Obrenovca do Uba i od Lajkovca do Ljiga.

Država, takođe, pregovara sa kineskim partnerima o koncesiji za gradnju i održavanje dela Koridora 11 od Surčina do Obrenovca u dužini od 17,6 kilometara i od Preljine do Požege u dužini od 30,9 km, kao i upravljanju, održavanju i korišćenju deonice od Obrenovca do Preljine duge 103 km.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva