:

:

TV Most

Foto: Tanjug

clock

Maj 16, 2018   12:05

0

114

Vučić i Kurc: Srbija prednjači na Balkanu


Kurc je ocenio da je Srbija zemlja koja prednjači na Balkanu. 


"Srbija se nalazi na dobrom putu. Predsednik Vučić pokrenuo je brojne reforme, imamo pozitivan ekonomski trend. Želeli bi da i u drugim zemljama Zapadnog Balkana vidimo isto. Potrebno je da imamo zemlje koje prednjače, a Srbija je svakako država koja je na čelu", podvukao je on.


Kurc je pohvalio i bilateralne odnose sa Srbijom, rekavši da je Beč zahvalan na dobrim odnosima.


"Raduje nas koju pozitivnu ulogu predsednik Vučić igra u regionu. Nadamo se da će se približavanje Srbije EU nastaviti dalje pozitivno", objasnio je on.


Kurc je rekao da od sutrašnjeg Samita EU-Zapadni Balkan očekuje unošenje nove dinamike u proces približavanja zemalja regiona Uniji.


Rekao je da je i dalje cilj prijem novih članica sa Zapadnog Balkana 2025..


Predsednik Srbije izrazio je zadovoljstvo što je imao mogućnost da razgovara sa Kurcom o raznim pitanjima.


"Veoma smo njemu, ali i vladi Austrije zahvalni na velikoj podršci evropskom putu Srbije. Razgovarali smo i o regionalnim pitanjima, migrantskoj krizi i usaglasili mnogo toga. Nadamo se i očekujemo da ćemo i dalje dobijati podršku Austrije", kazao je on.


Od sutrašnjeg Samita u Sofiji Vučić, kako je istakao, očekuje da definiše da je budućnost Zapadnog Balkana put ka EU, iako znamo da je puno posla pred nama.


"Nadamo se da će Austrija nastaviti da pruža podršku.  Bilateralni odnosi naše dve zemlje, možda je preterano reći, nikada nisu bili bolji. Ne mogu da se setim kada su bili bolji. Nadamo se da ćemo premijerka i ja moći da ugostimo kancelara Kurca u Srbiji, a ja ću predsednika Austrije Aleksandra van der Belena ugostiti u oktobru u Beogradu", kazao je on dodavši da se Srbija nada dolasku još investitora iz Austrije.


Ukazao je da je činjenica da među građanima Srbije ne postoji oduševljenje o putu ka EU, jer smo na evropskom putu već 18 godina, ali racionalno gledano to je najbolji.


"Mi smo na putu ka EU, i ostaćemo na njemu. Ljudi bi želeli da vide više rezultata na tom putu", poručio je Vučić.


Rekao je da zna da taj put neće biti lak, jer je pred nama jedna od velikih prepreka Kosovo i Metohija, ali i umor od širenja u EU.


"Mi ćemo raditi najbolje što možemo, nastavićemo da se menjamo, reformišemo, ali nije sve na nama", naveo je on.


Predsednik Vučić rekao je da je od EU dobijen okvirni datum za prijem, ali i dodao da ne može obećati svojim građanima da će to biti do 2025.


"Zavisi od toga da li ćemo rešiti naša otvorena pitanja, i da li će i EU rešiti svoje probleme. Naše je da se nadamo boljoj budućnosti“, zaključio je on.


Vučić i Dol saglasni oko principa na kojima treba graditi evropsku budućnost Z.Balkana


Vučić se sastao i sa predsednikom Evropske narodne partije (EPP) Džozefom Dolom. Sagovornici su se saglasili da su mir, solidarnost, prosperitet i saradnja osnovni principi na kojima treba graditi evropsku budućnost zapadnog Balkana.


Vučić je upoznao Dola sa situacijom u regionu i ekonomskim rezultatima koje je Srbija postigla poslednjih godina, te istakao da je neophodno raditi na jačanju ekonomske saradnje.


Naglasio je da put ka boljoj budućnosti vodi kroz aktivnu saradnju u brojnim oblastima koje su od interesa zemalja regiona.


Dol je istakao da je uloga Srbije značajna u svim procesima na Balkanu i da će EPP, i on kao njen predsednik, nastaviti da podržavaju evropski put Srbije, kao put koji je garant ekonomskog prosperiteta i političke stabilnosti.


Dol je pozvao Vučića da uzme učešće u radu narednog kongresa EPP.


Ideja je da se u Sofiji potpiše izjava o ukidanju rominga


Ideja je da se na samitu u Sofiji potpiše izjava zemalja zapadnog Balkana sa EU o ukidanju rominga, što bi predstavljalo spremnost Unije i regiona da se uđe u taj proces, izjavio je danas ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić.


On je naglasio da su pregovori o ukidanju rominga u EU trajali 10 godina, jer je u pitanju ogroman novac koji treba da izgube telekomunikacioni operateri.


"Šteta za telekomunikacione operatere je bila više milijardi evra, niko neće da se odrekne te dobiti. Mi smo u tri navrata se obraćali Evropskoj komisiji i bili odbijani", pojasnio je ministar za Tv Prva.


Sada, kako je kazao, postoji inicijativa Bugarske, kao predsedavajuće EU, da se za zapadni Balkan ukine roming, što je pozitivan politički signal.


"EU je potreban rezultat stalnih sastanaka sa predstavnicima zemalja zapadnog Balkana. Ideja je, pretpostavljam, da se pokaže da svi građani imaju veliku korist od toga", rekao je Ljajić.

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva