:

:

TV Most

clock

Jun 09, 2015   12:05

0

234

Vučić i Janković o radu organa i poštovanju prava

Kako je saopštila kancelarija zaštitnika građana, Vučić i Janković su kao jedan od prioriteta odredili unapređivanje rada nadležnih organa i organizacija - pre svega Poreske uprave, zdravstvenog i penzionog fonda, radi efikasnije kontrole uplata zakonom utvrđenih doprinosa za zdravstveno i penzijsko osiguranje radnika.

Državni organi, a ne građani, dužni su da obezbede poštovanje zakona, a ako to nije slučaj štetu ne sme da snosi radnik, ocenjeno je na sastanku.

Takođe, državni organi i organizacije ne mogu da posluju sa pravnim licima koja redovno i u punoj meri ne izvršavaju svoje obaveze prema radnicima.

Nadležni državni organi i fondovi dužni su da efikasno kontrolišu uplate, razmenjuju podatke i podnose prijave protiv poslodavaca, umesto da obavezu kontrole poštovanja zakona prevaljuju na radnike.

Time će se, pored lakšeg, bržeg i jeftinijeg ostvarivanja prava na zdravstvenu zaštitu i penziju, smanjiti potreba za finansiranjem RFZO i RFPIO iz budžeta, umanjiti zastoji u radu administracije, izbeći potreba za specijalnim propisima, a u perspektivi, stvoriti uslovi za smanjenje stope doprinosa. Zaštitnik građana će posebnu pažnju posvetiti kontroli rada državnih organa i organizacija po ovom pitanju.

Zaštitnik građana i predsednik vlade razmotrili su i položaj građana na jugu Srbije, posle nedavne posete zaštitnika građana tom kraju, i dogovorili rešavanje niza pitanja od značaja za svakodnevni život i skladne međuetničke odnose.

Ocenjeno je da Republika Srbija treba konkretnije da sarađuje sa međunarodnom zajednicom kako bi humanitarni i svi drugi izazovi usled talasa migranata, bili rešavani na evropskom, regionalnom i nacionalnom nivou, uz puno poštovanje prava migranata, kao i prava i interesa domaćeg stanovništva.

Zaštitnik građana će predložiti vladi način kako to da bude urađeno.

Zaštitnik građana će dostaviti Vladi Srbije i model zakona o državnoj pomoći građanima u slučaju elementarnih nepogoda, kako bi se postigla veća pravna sigurnost u korišćenju ograničenih javnih sredstva.

Neke od tema za idući sastanak premijera i ombudsmana biće unapređenje prevencije i zaštite od nasilja u porodici i partnerskim odnosima i otklanjanje teškoća za sve građane u pristupu pravdi.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva