:

:

TV Most

clock

Novembar 17, 2015   12:05

0

137

Vučić i Gutereš u Preševu obišli izbeglice

Vučić i Gutiereš, zajedno sa ministrom Aleksandrom Vulinom obišli su šator za popunjavanje upitnika, objekat u kojem se registruju migranti, odnosno u kojem se uzima otisak prsta, ambulantu, montažne kućice i šatore koje je podigao UNHCR, kao i šator sa KD kontrolom.

Premijer i visoki komesar UN obišli su i zgradu bivše duvanske industrije koja se trenutno renovira i u kojoj će migranti, umesto u šatorima, biti tokom zimskog perioda smešteni.

Premijer je razgovarao sa migrantima koji su čekali u redu za registraciju, pitao ih odakle dolaze, kako su smešteni, razgovarao sa decom, kao i sa radnicima koji se brinu o izbeglicama i koji rade na registraciji.

Mirjana Milenkovski iz UNHCR rekla je Tanjugu da trenutno u prihvatnom centru boravi oko 600 ljudi, a da se očekuje da će u toku dana organizovanim prevozom stići još 500 izbeglica koje dolaze vozom iz Makedonije.

Ona je rekla da uobičajeno dnevno kroz centar prođe oko 5.000 ljudi i da se većina zadrži samo nekoliko sati, a onda odlazi za Šid.

Migranti se u prihvatnom centru u Preševu registruju i prođu proceduru.

Milenkovski je rekla i da su se bezbednosne kontrole u prihvatnom centru radile od prvog dana, objasnivši da se prvo radi bezbednosna kontrola, onda migranti koji imaju dokumenta odlaze u objekat u kojem se registruju dok oni koji nemaju pasoše prvo ulaze u prostor za predregistraciju gde im se uzimaju lični podaci i navodi zemlja porekla.

Kada se registruju, dodala je, dobijaju hranu u Crvenom krstu, hitnu medicinsku pomoć,a medicinske ekipe rade stalno, a u prihvatnom centru napravljeni su i šatori za majke, decu u trudnice.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva