:

:

TV Most

clock

Septembar 15, 2017   12:05

0

142

Vučić Hanu: ÄŒlanstvo u EU spoljnopolitički prioritet

Aleksandar Vučić je istakao da punopravno članstvo Srbije u EU predstavlja spoljnopolitički prioritet Srbije, navodi se u saopštenju predsednikove Službe za saradnju s medijima.

"Smatramo da je mesto čitavog regiona u EU i da bez uključivanja regiona Zapadnog Balkana zajednički ekonomski i politički prostor na evropskom kontinentu neće biti potpun", naglasio je predsednik Vučić.

Pozdravio je pristup Evropske unije po kojem se vrednovanje napretka svakog kandidata vrši po osnovu individualnih zasluga.

"Smatramo da bi broj otvorenih poglavlja trebalo više da odgovara našim naporima i rezultatima koje smo postigli u pregovaračkom procesu. Iako trenutno fokus stavljamo na ekonomska poglavlja, nastojimo da podjednaku pažnju posvetimo reformski najzahtevnijim poglavljima 23 i 24", naglasio je predsednik Vučić.

Istakao je da Srbija poštovanje i sprovođenje principa vladavine prava svrstava u red svojih osnovnih političkih prioriteta i napomenuo da će učiniti sve kako bi svoje obaveze ispunila u što većem procentu do narednih izveštaja Evropske Komisije o ispunjenju preuzetih obaveza za ova poglavlja, koji su planirani za novembar.

Vučić je dodao da Srbija vidi jačanje regionalne saradnje na Zapadnom Balkanu kao jednu od osnovnih poluga za nastavak politike pomirenja u regionu i ubrzanje ostvarivanja strateškog spoljnopolitičkog cilja Srbije, a to je članstvo u EU.

Tokom sastanka je konstatovano da je ostvaren značajan napredak u implementaciji akcionih planova za poglavlja 23 i 24.

Izražena je i nada da će susret predsednika Vučića sa visokom predstavnicom za spoljnu politiku i bezbednost Federikom Mogerini i prištinskom stranom u Briselu dati odgovarajuće rezultate u pregovorima sa Prištinom.

Tema susreta dvojice zvaničnika bio je i poziv predsednika Vučića na unutrašnji dijalog.

Evropski komesar Han čestititao je predsedniku Vučiću na ovom podsticaju ocenivši poziv kao odličnu inicijativu, ističe se u saopštenju.
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva