:

:

TV Most

Foto: Tanjug

clock

Avgust 27, 2015   12:05

0

128

Vučić: Dva važna dana za Srbiju

Premijer Srbije Aleksandar Vučić kaže da su jučerašnji i današnji dan važni za Srbiju i ističe da je potrebno da se pokaže kontinuitet u radu, ali i mnogo toga novog da se napravi.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić kaže da su jučerašnji i današnji dan važni za Srbiju i ističe da je potrebno da se pokaže kontinuitet u radu, ali i mnogo toga novog da se napravi.

"Ali nekoliko važnih stvari danas smo čuli, pre svega oko rešavanja migrantske krize. Angela Merkel je pozvala svoje privrednike da ulažu u zemlje Zapadnog Balkana, a Srbija je najveća i mislim da i neke druge uslove pružamo najbolje, tako da možemo da očekujemo novi priliv nemačkih investicija", rekao je premijer u intervjuu za RTS.

Premijer Srbije smatra da je Srbija potvrdila svoju ulogu odgovorne zemlje i ozbiljnog rukovodstva.

"ÄŒast koja nam je ukazana, da se zajedno sa Mogerinijevom i sa dvoje kancelara – Fajmanom i Merkelovom, obratim u ime zemalja Zapadnog Balkana, jeste nešto što se ne događa često, ali govori o poštovanju koje Srbija danas ima u svetu", rekao je premijer.

Ističe da je za Srbiju važno da radi na ekonomskim reformama. Iako su, kaže, mnogi bili skeptični prošle godine kada je u pitanju privredni rast u Srbiji i prognozirali čak negativan rast, danas su u Beču o Srbiji govorili o superlativima.

"Danas su i EBRD, i Evropska investiciona banka, i Svetska banka, i svi koji su bili ovde govorili samo u superlativima o našoj zemlji i ja verujem da ćemo i ove infrastrukturne projekte i sve druge stvari o kojima smo se dogovarali, umeti na najbolji mogući način i u najboljem mogućem interesu našeg naroda da završimo", kaže premijer.

Za Srbiju je, kaže, važno da krene u izgradnju auto-puta Nišâ€“Merošina–Prokuplje–Kuršumlija–Merdare, i dalje od Podujeva ka Prištini.

"U onom delu koji mi moramo da gradimo je 77 kilometara, u ovom drugom 23 kilometra, dakle, ukupno 100 kilometara. Mislim da je to veoma važno jer prolazi kroz taj zapadni deo Nišavskog okruga, koji je veoma siromašan i nerazvijen, i kroz celu Toplicu koja je bogata dobrim ljudima, a siromašna. Auto-put će mnogo značiti za razvoj čitavog Topličkog okruga", ukazuje Vučić.

Albanija, s druge strane, do Drača gradi 73 kilometra. Smatra da će Srbija biti prva koji će početi da gradi – već krajem oktobra, a najkasnije novembra 2016. godine.

"Imaćemo kompletnu dokumentaciju i studiju izvodljivosti. Brzo idemo da radimo i gradimo auto-puteve, kao što ćemo već u to vreme privoditi kraju i Koridor 10, istočni krak od Proseka prema Pirotu i Dimitrovgradu i južni krak od Leskovca, preko Preševa do granice sa Makedonijom, kao što ćemo završiti i auto-put Beograd–Čačak, odnosno Surčin–Obrenovac–Ub–Lajkovac–Ljig–Preljina", najavio je premijer.

Premijer Vučić kaže da se na Srbiju u EU gleda kao na zemlju koja se ponaša evropski i odgovorno i koja drži do svoje reči, i na koju može da se računa.

"I dok sam razgovarao sa kancelarkom Merkel u dva ili tri navrata danas u nezvaničnom delu, ona je rekla da uopšte nije iznenađena što smo mi uradili svoj posao, da je to očekivala i da se to od Srbije u budućnosti i očekuje i da je normalno da se Srbija ponaša na način kako se očekuje i od zemalja EU i to jeste priznanje građanima Srbije", kaže Vučić.

Naročito dobro su, kaže, o Srbiji govorili predstavnici EBRD-a, Evropske investicione banke i Svetske banke. Vučić ističe da se u Beču videlo da je ekonomija preovlađujuće pitanje, a od političkih pitanja – migranti.

"Oni ne mogu ovde u domaćoj, ni nemačkoj ni austrijskoj javnosti, da se oslobode pitanja migranata, a za sve nas je najvažnije pitanje ekonomskog razvoja i zato su važne prognoze da ćemo 2016. godine imati plus 1,5 privredni rast, ja kažem preko dva, a u 2017. preko tri. Tada obezbeđujemo rast koji nam je dovoljan da spuštamo javni dug i za rast životnog standarda. Mnogo brži rast da ne moramo da stižemo EU 2100, već i da maštamo da to bude i do nivoa mnogo bogatijih zemalja i 2050. godine", kaže premijer.

Na pitanje kako tumači izjavu nemačke kancelarke Angele Merkel o otvaranju poglavlja, Vučić kaže da veruje u nemačku reč, iskrenost tamošnjih političara, a pre svega u reč Merkelove. "Oni su reč dali i oni će je i ispuniti, biće otvorena poglavlja", kaže Vučić.

Srpski premijer je zadovoljan podrškom Berlina, jer to ima posebnu težinu.

Govoreći o migrantskoj krizi, Vučić kaže da i Merkelova i visoka predstavnica EU Federika Mogerini kažu da će to biti duga kriza.

"Mi delujemo u skladu sa svojim mogućnostima da zaštitimo te ljude, a da ne narušimo svoj interes. Prema njima postupamo pristojno i ljudski, a važno je da oni izađu sa svojim planom – mi ćemo ga se pridržavati, ali oni moraju da ga zaključe", napominje premijer.

Kaže da je odlučnost Merkelove kada su u pitanju migranti jasan signal i drugim evropskim institucijama.

"Imate vi 28 zemalja, ali zna se ko donosi odluke, ko je ključni donosilac i očekujem ubrzo rešenja. Neće biti lako upravljati krizom, ali biće bolje nego što je danas, kada ne znate ni cilj, ni taktiku, a kamoli strategiju", rekao je Vučić.

Do sledećeg susreta u Parizu, Srbija će ispunjavati dogovoreno i raditi na infrastrukturnim projektima, rekao je premijer.

"Rukovodim se izjavom njujorškog gradonačelnika Blumberga: "U boga verujemo, ali za sve ostalo dajte podatke." Ja sam precizno govorio, imamo nekoliko infrastrukturnih projekata da rešavamo: sa Kinezima prugu Beograd–Budimpešta, put Nišâ€“Priština, regionalna pruga Beograd–Sarajevo. To su ogromni projekti za koje je potrebno mnogo novca", kaže Vučić.

Za put od Beograda do Prištine biće, tako, potrebno 835 miliona evra, ali taj put treba, kaže premijer, celu Toplicu da podigne.

"To su velike stvari, strateške stvari. Na kraju mandata ove ili neke buduće vlade, moći ćemo da se pohvalimo da je Srbija jedna od zemalja sa najboljom mrežom auto-puteva u celoj jugoistočnoj Evropi", zaključio je Vučić.

Izvor: RTS

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva