:

:

TV Most

clock

Jun 08, 2017   12:05

0

155

Vučić doputovao u Kazahstan

Na otvaranju "Ekspa" prisustvovaće veliki broj svetskih lidera, između ostalih ruski predsednik Vladimir Putin i predsednik Kine Si Đinping.

Predviđeno je da se Aleksandar Vučić, tokom boravka u Astani, sastane sa predsednikom Nazarbajevom, kao i premijerom Bakitzanom Sagintajevom, predsednikom Senata parlamenta Kazahstana Kasimom-Žomartom Kemelulijem Tokajevom.

"Ekspo Astana 2017" se održava od 10. juna do 10. septembra pod motom "Budućnost energije".

Svetska izložba, na kojoj učestvuje više od 100 zemalja i međunarodnih organizacija, treba da doprinese jačanju svesti o energiji i obnovljivim izvorima energije. "Ekspo" treba, prema zamisli organizatora, da pošalje signal ljudima, organizacijama i nacijama da je potrebna saradnja u prevazilaženju globalnih izazova.

Areal na kojem se nalazi "Ekspo" je veličine 25 hektara, a paviljoni su poređani u obliku turbine, koja simobolizuje hidroturbinu ili vetroturbinu, čime se ukazuje na dva važna izvora obnovljive energije.

U centru se nalazi kazahstanski nacionalni paviljon u obliku sfere pod nazivom "Nur Alem", oko kojeg su četiri tematska paviljona, jedan umetnički i kulturni kompleks, kao i 14 međunarodnih paviljona.

Inače, "Nur Alem" paviljon je najveća sfera dijametra od 80 puta 100 metara.

Na "Ekspou" će, kako je najavljeno, biti promovisani izvori obnovljive energije, kao i alternativni izvori energije, energetska efikasnost, savesna potrošnja, elektrifikacija transporta, univerzalni pristup čistoj energiji, energetska bezbednost.

Takođe će se ukazati i na negativne posledice fosilnih energenata i globalnog zagrevanja.

Vučić je, sredinom novembra prošle godine, kao premijer, predvodeći političko-privrednu delegaciju, boravio u zvaničnoj poseti Kazahstanu, tokom koje se sastao sa državnim vrhom te zemlje i prisustvovao u Astani svečanom otvaranju ulice Nikole Tesle.

Takođe je učestvovao na otvaranju biznis foruma, a tada ostvareni poslovni kontakti trebalo bi ove godine, kako je rečeno na kraju posete, da doprinesu značajnom povećanju trgovinske razmene, pre svega izvoza iz Srbije.

Prethodno je, krajem avgusta, predsednik Kazahstana Nazarbajev posetio Srbiju i tom prilikom je potpisano više sporazuma.

Potpisani su sporazumi o uzajamnoj pomoći u krivičnim stvarima, o transferu osuđenih lica, kao i sporazum o ekstradiciji, sporazum o saradnji između Vojvodine i uprave Almatinskog regiona, kao i sporazum o učešću Srbije na "Astana Ekspo 2017".

Ekonomska saradnja Srbije i Kazahstana još uvek ne prati u dovoljnoj meri dobre političke odnose dveju zemalja.

Mada su zvanični Beograd i Astana potpisali Sporazum o slobodnoj trgovini još 2010. godine, koji je stupio na snagu u januaru 2012, ekonomsku saradnju karakteriše skroman obim, pa i struktura razmene, kojom dominiraju energenti i nizak nivo investicija.

Ukupna spoljnotrgovinska robna razmena Srbije sa Kazahstanom u 2016. godini je bila na nivou 77,5 miliona dolara.

U 2016. godini vrednost robnog izvoza Srbije u Kazahstan je neznačajno smanjena i iznosi 24,3 miliona dolara, uz smanjenje robnog uvoza za 62,5 odsto, koji iznosi 53,2 miliona dolara. Deficit Srbije u robnoj razmeni je dostigao 28,9 miliona dolara, a pokrivenost uvoza-izvoza je 45,7 odsto.

Prema poslednjim raspoloživim podacima Republičkog zavoda za statistiku, u periodu januar-april ove godine, ukupna spoljnotrgovinska robna razmena sa Kazahstanom iznosila je 32,5 miliona dolara, uz deficit u razmeni od 4,9 miliona dolara.

Ukupan izvoz u prva četiri meseca iznosio je 13,8 miliona dolara, a s druge strane, uvezeno je u vrednosti od 18,7 miliona dolara.

Pokrivenost uvoza izvozom Srbije u robnoj razmeni sa Kazahstanom raste od 2013. godine. Najveća pokrivenost uvoza izvozom zabeležena je u prva četiri meseca ove godine, kada je dostigla 73,7 odsto.

U srpskom izvozu dominiraju materijali, mašine i transportni uređaji, dok se iz Kazahstana najviše uvoze energenti.

U 2016. godini Srbija je najviše izvezla u Kazahstan transmisiona vratila, krivaje, hartiju i karton, kreč, cement i građevinski materijal, proizvode od drveta, mašine i uređaje za niskogradnju i građevske radove, proizvode od plastike, opremu za zagrevanje, hlađenje, biljne sirove materije, konstrukcije i delove, mehaničke uređaje za manipulaciju.

U prva četiri meseca tekuće godine Srbija je najviše izvezla u Kazahstan kreč, cement i građevinski materijal, proizvode od drveta, nameštaj i delove, hartiju i karton, montažne zgrade, biljne sirove materije, proizvode od plastike, mašine za pojedine industrijske grane, merne, kontrolne instrumente i staklo.

U prošloj godini Srbija je iz Kazahstana najviše uvezla sirovu naftu i mineralna ulja (69,9 odsto uvoza), rude bakra i koncentrate (15,9 odsto), aluminijum (9,6 odsto), tečni propan i butan (2,7 odsto), nerazvrstanu robu (1,2 odsto).

Kada je reč o investicijama iz Kazahstana, prema podacima Narodne banke Srbije, od januara 2010. do decembra prošle godine u Srbiju je ušlo oko 2,35 miliona dolara iz Kazahstana, čime je ta zemlja na 60. mestu zemalja po neto ulaganjima nerezidenata u Srbiju.

Kazahstan, koji je po veličini teritorije deveta zemlja u svetu, je država sa više od 17 miliona stanovnika i predstavlja značajno tržište, zbog čega je važno unapređenje trgovinske saradnje koja bi srpskim kompanijama omogućila veći plasman proizvoda.

U Beogradu je u avgustu prošle godine održano prvo zasedanje Međuvladine srpsko-kazahstanske komisije za trgovinsko-ekonomsku saradnju.

Bruto domaći proizvod Kazahstana je, prema podacima Svetske banke, prošle godine iznosio 184,5 milijardi dolara, dok je BDP po stanovniku bio 10.518 dolara.

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva