:

:

TV Most

Foto: Tanjug (Dragan Kujundžić)

clock

Septembar 19, 2018   09:04

0

194

Vučić: Dolazak kineskog predsednika u Srbiju - signal investitorima


Vučić je danas u Tjenđinu prisustvovao otvaranju sastanka Svetskog ekonomskog foruma „Godišnji sastanak novih šampiona", poznatijem kaoletnji Davos" a  potom i  svečanom ručku koji je za srpsku delegaciju i kineske kompanije priredio predsednik Svetskog ekonomskog foruma Klaus Martin Švab.



Vučić je, nakon ručka, ukazao da je prvi put imao prilike da vidi sve najveće kineske kompanije - ne jednu ili dve osrednje, već da je među njima bilo 10 najvećih kompanija koje su među  500 najvećih u svetu.



"Došli su na ručak sa srpskom delegacijom da pričaju šta možemo da radimo. Ostaćemo u kontaktu“, rekao je Vučić.



Vučić je dodao da je predstavnik saveza kineskih kompanija ocenio kao veliku stvar što je kineski predsednik odlučio da poseti Srbiju, jer jasno šalje signal svim kineskim investitorima da dođu u Srbiju.



Ukazao je da je među prisutnima bilo predstavnika najvećih svetskih energetskih i petrohemijskih kompanija, treća najveća aviokompanija i drugi.



Istakao je da je ova poseta Kini, kao što je najavljivao, bila od ogromnog značaja.



Komentarišući to što je skup u Tjenđinu posvećen ÄŒetvrtoj industrijskoj revoluciji, Vučić je rekao da "moramo da uđemo u to kolo i prihvatimo ono što je najbolje jer nećemo imati šanse da napredujemo".



"Video sam da su mi se neki u Srbiji koji ništa ne znaju, a još manje vole da rade, smejali kada sam govorio o veštačkoj inteligenciji, robotima. Pogledajte, ovde robiti razvijaju emocije, i mere emocije kod čoveka sa kojim ih razmenjuju“, primetio je on.



Švab: Srbija - hab u regionu



Švab je pohvalio Srbiju za izuzetne ekonomske rezultate koji su doveli do toga da ona postane, kako je rekao, "hab u regionu".



"Vi ste primer da jedna zemlja nije imala baš sve elemente da može ekonomski brzo da se razvija. Postali ste hab u regionu. Vi ste drugi most za inicijativu 'Jedan pojas jedan put' u Evropi. Želja nam je da na ovom ručku ne pričamo o velikim stvarima već da napravimo konkretne veze između Kine i Srbije", poručio je Švab.



Potpisani novi memorandumi



Predsednik Srbije sastao se u Tjenđinu s guvernerom provincije Hebej Su Đinom i predstavnicima kompanije Hbis, a tom prilikom potpisana su dva dokumenta o saradnji.



Guverner Hebeja i predstavnici kompanije Hbis, koja je vlasnik Železare u Smederevu, razgovarali su sa Vučićem o dosadašnjoj saradnji i mogućnostima za njeno dalje unapređenje.



U prisustvu predsednika Srbije državni sekretar u Ministarstvu privrede Dragan Stevanović potpisao je Memorandum o razumevanju o kinesko-srpskom industrijskom parku u Smederevu sa provincijom Hebej.



Takođe je potpisao i Protokol o razumevanju Ministarstva privrede i Hbis-a.



Vučić sa šefom norveške diplomatije



Vučić se sastao i sa ministrom inostranih poslova Norveške Berge Brendeom.



Vučić i Brende sastali su se na marginama sastanka Svetskog ekonomskog foruma.



Na kraju višednevne posete Kini predsednik Srbije će se sastati sa premijerom Kine Li Kećijangom.



Na kraju posete sastanak sa premijerom Kine



Na kraju višednevne posete Kini predsednik Srbije će se sastati sa premijerom Kine Li Kećijangom.



Ovogodišnji "letnji Davos" održava se u znaku ÄŒetvrte industrijske revolucije, a ima za cilj da podstakne globalne inovacije i rešenja globalnih izazova.



Kako je najavljeno u saopštenju Svetskog ekonomskog foruma, konferencija će biti najveća do sada, sa više od 2.000 učesnika iz 100 zemalja, koji će razgovarati o principima, protokolima, standardima i rešenjima za održivu budućnost sveta.



ÄŒetiri zemlje biće zastupljene na ovoj konferenciji sa šefovima država ili vlada - pored predsednika Vučića "letnjem Davosu" prisustvovaće predsednik Estonije Kersti Kaljulaid, predsednik Latvije Raimonds Vejonis, premijer Samoe Tuilaepa Lupesoliai Sailele Malielegaoi - a 38 zemalja biće predstavljeno na nivou potpredsednika vlade ili ministara.



Vučić je u Pekingu, razgovarao sa predsednikom Kine Si Đipingom, koji je prihvatio poziv da poseti Srbiju.


Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva