:

:

TV Most

clock

Maj 26, 2017   12:05

0

165

Vučić: Dići most znači da nismo digli ruke od sebe

Aleksandar Vučić je posle obilaska radova, obraćajući se prisutnima, rekao da je važno da se spajaju obale i države, srpski narod ali i Srbi i Bošnjaci.

"Zidovi ili mostovi? Odgovoriti na to pitanje na reci Drini, koja spaja a ne razdvaja Srbiju i Republiku Srpsku, Srbiju i Bosnu i Hercegovinu, i odgovoriti na pravi način najveći je dokaz da smo u stanju da položimo ispit na kojem su generacije padale", napomenuo je Vučić.

Prema njegovim rečima, mostovi su osnov za pristojnu vezu, preko njih se upoznajemo i počinjemo da se razumemo i shvatamo koliko smo jedni drugima potrebni.

"Donose novac, investicije, donose znanje. Dići most znači da nismo digli ruke od nas i nama najvažnijih. Za Ivu Andrića nije postojali ništa veće od mostova. Možda i zato što je, istražujući za doktorsku disertaciju, našao da su putevi izgrađeni tek polovinom 19. veka, a mostovi su stariji", rekao je premijer.

Istakao je da o ljubavi i potrebi da se srpski narod povezuje ne treba da govori, te da su vlade Srbije i Srpske uradili više nego ikada.

Naglasio je da Balkan neće opstati bez mostova.

"Graditi ih danas znači da smo razumeli da je to što smo različiti na ovom prostoru naša najveća šansa. Odbaciti to i ne povezati te mogućnosti jnije samo greh već i najveća glupost", ukazao je premijer dodajući da se ne sme stati sa gradnjom mostova kojih je, kaže, potrebno hiljadu.

"To su mostovi koji će umnožiti naš kapital i znanje. Oni su uslov svih naših uslova. Pozivam vas da nastavimo da ih gradimo a ne da kukamo", rekao je Vučić.

Spajamo, a ne ispravljamo krivu Drinu

Predsednik RS Milorad Dodik je rekao da je važno ono što se ostavlja iza sebe. "Ova generacija političara ostavlja most kao dokaz da nismo dane provodili u neznađu, već smo gradili most. Spajamo, a ne ispravljamo krivu Drinu. Ovo je dokaz spajanja ljudi, mogućnosti da se brže sretne i dođe i predstavlja zahtev savremenog života", rekao je Dodik.

Ističe da most "Bratoljub" svedoči o specijalnim vezama i da je rezultat dogovora sa aktuelnom vladom i predsednikom Srbije.

"Znam da je ovo bio decenijski zahtev ljudi, ali da nije bilo Vlade Srbije i pogleda na ovu stranu, ovog mosta ne bi bilo, zato je moja zahvalnost Vučiću, Nikoliću i ministrima u Vladi Srbije ogromna. Da nije bilo sinergije i odlučnosti Vučića danas ovde ne bismo stajali i ne bismo mogli da se pohvalimo ovakvim rezultatima", rekao je Dodik.

Naveo je da Banjaluka i Beograd imaju najbolje odnose od nastanka RS. Dodik se zahvalio predsedniku Tomislavu Nikoliću na veoma uspešnoj saradnji.

"Nikolić je nama u RS kad god je bilo teško uputio reči koje su nas ohrabrivale i uvek je bio tu. Moja zahvalnost u ime građana Nikoliću na onome što je učinio ovih godina. Želim i lično da vam se zahvalim", rekao je Dodik.

Ističe da je obaveza svih generacija da se ne stane sa projektima. "Ne smemo stati, moramo ići dalje – graditi puteve, mostove, život", zaključio je Dodik.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić je rekao da je Drina reka koja traži da se stalno grade ćuprije, kako bi spajale narod.

"Most na Drini nije tek strateški proizvod koji skraćuje put transporta za više od 50 kilometara i najkraća je veza sa Koridorom 11 i Lukom "Bar", isto je tako važno što ima dve trake sa obe strane namenjene biciklistima i pešacima, da može peške da se stiže i da jednog dana ne bude važno odakle si pošao i kuda ideš pošto će jednog dana sve da bude jedno", rekao je Nikolić.

Most sa osam stubova

Most "Bratoljub" je dug 227 metara, a širok 14 metara, sa osam stubova od čega su četiri u Drini i po dva na obalama reke.

Preostali su završni radovi na uređenju pešačke i biciklističke staze i presvlačenje kolovozne trake. Radovi su počeli 20. oktobra 2015. godine.

Projekat obuhvata izgradnju mosta, pristupnih saobraćajnica i zajedničkog prelaza, a vrednost je 13 miliona evra. Srbija je projekat finansirala sa 5,5 Federcija sa 7,4 i RS sa 335.000 evra.

Srbija gradi ceo most i pristupnu saobraćajnicu u Ljuboviji, a Republika Srpska pristupnu saobraćajnicu i zajednički granični prelaz.

Kako je najavljeno, završetak radova na celom projektu izgradnje mosta i pristupnih saobraćajnica se očekuje u septembru 2017. godine.

U Ljuboviji kažu da će se ostvariti višedecenijski san meštana celog Podrinja da ih reka više ne razdvaja već spaja.

Dnevno između Ljubovije i Bratunca preko reke pređe 5.000 ljudi.
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva