:

:

TV Most

Foto: Tanjug

clock

Jul 20, 2018   12:52

0

149

Vučić: Bićemo zemlja mislećih ljudi


Vučić je, primajući mlade šahiste povodom Dana šaha, rekao da mu je drago što je mogao da ugosti mališane iz svih krajeva Srbije.



„Dobar dan mladi šahisti, veliko hvala što ste u Beogradu. Ovo ispred što ste mogli da vidite, 17 tabli, su moje šahovske table i figure, koje pripadaju najvećim delom državi, a nešto je iz lične kolekcije, koje sam dobijao od državnika. Znaju da ne znam da igram šah, ali volim. To ne umanjuje moju ljubav prema šahu", kazao je on.



Vučić se, obraćajući se mladim šahistima, našalio zbog njihovog ozbiljnog izraza lica.



„Šta ste se smrkli kao da ste u istom danu postali Vučići", poručio im je.



On je takođe istakao da je teško pronaći lepšu temu od šaha, igru koju može da igra bez prestanka, a i o njoj toliko i da priča.



„Izabrali ste najlepšu stvar, koju volite, a koju ćete uvek voleti i ako se njom i ne bavite", uveren je Vučić.



Podsetio je da je veliki američki šampion Bobi Fišer rekao da je šah život, ukazujući da kroz jednu partiju šaha možete videti sve o jednom čoveku - kakav je karakter, mogućnosti, marljivost, sposobnost koje ima, i kako kroz teške situaicije prolazi, koliko je trpeljiv i izdržljiv.



„Šah uči pre svega da budete džentlmeni i dame, da budete vitezovi, da pobeđujete ali i da pristojno gubite. Ima svoje jasne okvire i u njemu ne postoji mogućnost da sudija spreči protivnika da odigra svoj potez. Nema ravnopravnije i lepše igre od šaha. Osnova viteštva je da pustite drugoga da igra. Kada naučite šah naučili ste najvažniju životnu lekciju", naglasio je on.



Predsednik Srbije je ukazao da više od 600 miliona ljudi u svetu aktivno igra šah.



Izrazio je žaljenje što je Srbija izgubila generaciju vrhunskih šahista, što nije radila na popularizaciji šaha.



„Danas imamo nešto manje poznatih, ali izvanrednih šahista, moramo da imamo više. Neki misle da u šahu postoji ozbiljna doza agresivnosti za pobedom. Ja sam bliži tezi da je šah intelektualna gimnastika", kazao je on.



„Danas kada vas vidim u ovolikom broju računam da smo na dobrom putu mislećih ljudi. Kao što je danas u Srbiji potrebno više viteštva nego ranije, tako je potrebno više šahista koji planiraju, predviđaju i anticipiraju. Igrajte šah, igrajte što više.



Dok ste tako mladi šah će vas brže nego bilo koja druga igra naučiti životu. Ako dobro igrate šah lakše ćete pobeđivati i probleme prevazilaziti", istakao je Vučić.



Nakon obraćanja Vučić je odigrao partiju šaha sa prvakinjom države u svom uzrastu, desetogodišnjom Irinom Vujatović, sa kojom je remizirao.


Izvor: Tanjug,RTV

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva