:

:

TV Most

clock

Oktobar 27, 2015   12:05

0

145

Vučić: Bez sankcija Rusiji

Premijer je, otvarajući Poslovni forum predstavnika više stotina srpskih i ruskih kompanija, podsetio da je Srbija jedna od retkih zemalja koja nije uvela ekonomske sankcije Rusiji i poručio da će to ostati politika vlade Srbije, koja neće menjati politički i ekonomski odnos prema toj zemlji.

Vučić je istakao da je današnji biznis forum pokazatelj velike zainteresovanosti Srbije i Ruske Federacije za razvoj međusobne ekonomske saradnje i poručio da je to odlična mogućnost da se preduzetnici upoznaju s poslovnim mogućnostima u obe zemlje.

Vučić je podsetio da Srbija i Rusija imaju dugu istoriju prijateljskih odnosa i da je to dobar temelj za jačanje ekonomskih veza.

"Naša vlada želi da podrži tu saradnju. Oko 1.000 kompanija u ruskom ili delimično ruskom vlasništvu već posluje u Srbiji u različitim granama i to je potvrda trajnosti naših ekonomoskih veza", rekao je Vučić.

Premijer je naglasio da je Rusija jedna od tri najvažnija spoljnotrgovinska partnera Srbije i poručio da vlada daje podršku investitorima i kompanijama koji žele da posluju u našoj zemlji.

"Za nas je važno da vidimo kako možemo da privučemo više ruskih investitora ali i da obezbedimo više srpskih investitora na ruskom tržištu", rekao je Vučić.

Srbija se na najnovijoj Duing biznis (84, Doing busines) listi Svetske banke danas nalazi na 59. mestu, što je napredak za 32 mesta u odnosu na prošlu godinu i pokazatelj da Srbija pruža ozbiljan i siguran poslovni ambijent, precizirao je.

Predsednik srpske vlade je podsetio da je Srbija jedna od retkih zemalja koja nije uvela ekonomske sankcije Rusiji i poručio da će to ostati njena politika vlade Srbije koja neće menjati svoj politički i ekonomski odnos prema toj zemlji.

Vučić je dodao da se Srbija ne plaši teškog rada već nestabilnosti koja može da dođe spolja, iz regiona i na druge načine i ukazao na situaciju u Crnoj Gori, Makedoniji i u Prištini.

"U takvom okruženju Srbija je veoma stabilna", naglasio je Vučić.

On je dodao da je našoj zemlji veoma važno da razvije odnose u oblasti turizma i da će Srbija morati da uloži mnogo više kad je reč o obnovi banja.

Prema njegovim rečima, za Srbiju je važan zajednički nastup sa Rusijom na trećim tržištima zbog čega je, kako je rekao, Srbija došla s ponudama za rusku namensku industriju.

"Po tom pitanju smo mali u odnosu na Rusku Federaciju, ali tako i jedni i drugi možemo da ostvarimo još bolje rezultate. Brojčano smo mala zemlja, ali moramo da štitimo svoj suverenitet i teritorijalni integritet. Ako neko u okruženju nabavlja lansirne rampe za balističke rakete, Srbija mora da ima rešenje", rekao je Vučić.

On je dodao da, pored poljoprivredne saradnje, i srpska građevinska industrija može da uđe na rusko tržište ukoliko se te kompanije budu ponašale odgovorno i ozbiljno.

Vučić je dodao i da kad je reč o izvozu vozila u Srbiji postoji interesovanje za saradnju.

"Iako znamo da je problem u nekim drugim zemljama evroazijskog saveza, a ne Rusiji, zainteresovani smo da napravimo ugovore za uvoz vaših vozila bez carine, a da se na vašoj teritoriji i teritoriji evroazijske federacije izvoze naša vozila, odnosno Fiat", rekao je Vučić.

On je dodao da će u razgovoru sa premijerom Rusije Dmitrijem Medvedevim izneti plan Srbije za vraćanje dugova koje ima prema Ruskoj Federaciji.

"Dugovi danas iznose 303 miliona evra prema Gaspromu. Oni su zaostali iz prethodnog perioda, nije ih napravila moja vlada. Moja vlada u dinar isplaćuje sve svoje obaveze i ne kasni ni dana", rekao je Vučić.

Srbija je, dodao je, krajem decembra isplatila 100 miliona dolara duga.

"Mislim da je dug "loš drug" i mi želimo da se rešimo dugova što je moguće pre da bismo naše odnose u budućnosti mogli što čistije da rešavamo", rekao je Vučić.

Predstavnici više od 120 kompanija iz Srbije sastali su se danas na Poslovnom forumu u Moskvi sa svojim kolegama iz Ruske Federacije kako bi dogovorili konkretne korake u nastavku privredne saradnje dve zemlje.

Forumu u organizaciji privrednih komora Srbije i Rusije prisustvovali su srpski premijer Aleksandar Vučić i ministri u Vladi Srbije Dušan Vujović, Zorana Mihajlović, Bratislav Gašić, Aleksandar Antić, Vanja Udovičić, Željko Sertić, Snežana Bogosavljević Bošković i Nebojša Stefanović.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva