:

:

TV Most

Foto: Tanjug (Dragan Kujundžić)

clock

Februar 14, 2018   12:05

0

106

Vučić: 2025. nije sveto pismo, ali želimo u EU do tog datuma


Ukazao je, na zajedničkoj konferenciji za štampu, da se radi o tri oblasti:


"Prva je očuvanje mira i regionalne stabilnosti. Druga, rešavanje problema sa Prištinom ili, kako bi Nemci rekli, odnosi sa Kosovom. Treće se odnosi na poglavlja 23 i 24, odnosno vladavinu prava, funkcionisanje pravosuđa, slobodu izražavanja", objasnio je Vučić.


Predsednik je rekao da "nemamo strah kada je reč o trećoj tački".


"Kada je reč o prvoj tački, i do sada smo sve činili i činićemo i ubuduće na očuvanju stabilnosti i mira. Međutim znamo da je veoma težak zadatak pred nama u rešavanju problema i pronalaženju solucije sa Prištinom", objasnio je on.


Vučić je pohvalio, na početku svog obraćanja, Nemačku i vicekancelara, rekavši da je on veoma angažovan i čovek koji možda najbolje razume prilike na Balkanu, u celom regionu, i prijatelj regiona i naše zemlje.


"On je često u našoj zemlji. Imamo uvek otvorene i iskrene razgovore, jer Nemačka koju predstavlja je pouzdan partner, i mi najviše očekujemo do Nemačke. Nemačka ima neretko i vrlo čvrst, tvrd i težak stav po nas, ali je svakako pouzdan i siguran partner Srbije na njenom evropskom putu", naglasio je on.


Vučić je preneo da je sa Gabrijelom razgovarao o ekonomskoj saradnji, podsećajući da su Srbija i Nemačka prošle godine ostvarile trgovinsku razmenu u visini od 4,4 milijardi evra, čime je Nemačka postala najznačajniji trgovinski partner Srbije.


Rekao je i da su postignuti rekordni rezultati po pitanju uvoza i izvoza, a dodao da je izvoz iz Srbije dostigao nivo od 1,9 milijardi evra.


Takođe je ukazao da nemačke firme u Srbiji, za koje je rekao da su uvek sigurne, čiste kao apoteka u svakom smislu te reči, zapošljavaju 37. 000 građana Srbije.


Vučić je kazao da želimo još više nemačkih investicija u zemlji, a da ekonomski i reformski rezultati pružaju bolje uslove za još veći dolazak nemačkih ulagača.


Navodeći ekonomske uspehe Srbije, ako što ej smanjenje javnog duga na nivo od 56,7 odsto BDP-a, Vučić je kazao da je Gabrijel odličan poznavalac ekonomije i perfektno razume sve ekonomske interese.


"Želimo još tešnje odnose, kako bi slali signale da još veći broj investitora iz Nemačke dođe u Srbiju", naglasio je on.


Vučić je rekao da je važno što Nemačka pruža podršku Srbiji na njenom evropskom putu, i da to pokazuje zašto i koliko je Nemačka važna za Uniju, ali i Zapadni Balkan i Srbiju, za svaku našu zemlju u ovom delu Evrope.


"Nadamo se većoj posvećenosti", dodao je on ističući da je Gabrijel jedan od ljudi koji je spreman ne samo da čuje, već i sasluša srpsku stranu, što za nas nije čest slučaj.


Gabrijel: Rešenje odnosa sa Prištinom u interesu građana


Gabrijel je naglasio da Nemačka, kao i EU, želi da se za odnose između Beograda i Prištine pronađe rešenje.


"Naravno da je Nemačka zainteresovana da se nađe rešenje i situacija rastereti", rekao je on odgovarajući na pitanje novinara šta može Srbija od nove nemačke vlade očekivati kao zahtev vezan za normalizaciju odnosa sa Prištinom.


Gabrijel je istakao da pronalaženje rešenja nije važno samo za EU, već pre svega za građane Srbije i Kosova.


Gabrijel je kazao da se Vučić još kao premijer, a to nastavlja i sada kao predsednik, zalagao za pronalaženje rešenja, i da to nije činio samo zbog EU.


"Svi smo saglasni da ne sme postojati stalni konflikt, jer to nije u interesu građana", ukazao je on.


Istakao je da se predsednik Vučić zalagao uvek za ljude, bez obzira na kojoj strani se nalaze u političkom smislu.


Takođe je kazao da je Vučića uvek doživljavao kao nekog ko jasno iznosi svoje stavove i radi u korist građana.

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva