:

:

TV Most

clock

Februar 24, 2015   12:05

0

184

Vučić: Srbija na dobrom putu

Obavestivši ministre na početku stote sednice vlade o odluci odbora direktora MMF da se Srbiji odobri aranžman iz predostrožnosti, Vučić je rekao da je na tu činjenicu ponosan, jer je ona usledila nakon sedam meseci napornog rada, marljivog i drugačijeg pristupa od onih koje smo imali u savremenoj političkoj istoriji naše zemlje.

On je zahvalio bivšem ministru finansija Lazaru Krstiću, koji je, podsetio je, insistirao na većoj disciplini i na tome da je važno da dobijemo ovaj aranžman, a posebno aktuelnom ministru Dušanu Vujoviću, koji je uložio ogromnu energiju i rad kao uostalom i svi ostali članovi.

Kako je ocenio, upravo smo takvim radom dokazali da umemo da budemo ozbiljan, pouzdani partner Evropi i svetu, kao i da u svetu mogu da računaju na Srbiju.

"Pred nama su još mnogo teški dani i meseci. Ovo je jasan i nedvosmislen signal koji međunarodna institucija šalje svetu da je naša zemlja na dobrom i sigurnom putu", naglasio je Vučić.

"Ne smemo da odustanemo zarad političkih bajki i utoliko nam je bilo teže", rekao je premijer.

Istakao je da je "veoma dobro da svima poručimo da ćemo u sprovođenju programa biti pouzdan partner", kao i da se to ne radi zbog finansijskih institucija, već zbog nas - više posla, zdrave ekonomije, kao i da se "neko u budućnosti ne bi bavio istim problemima".

"Sledeća vlada mora da ima javni dug u opadajućem trendu, deficit ne viši od 3,5 odsto kao najnaprednije evropske zemlje. I sledeća vlada mora da nasledi značajno nižu stopu nezaposlenosti", rekao je premijer.

Aranžman sa MMF-om, ističe Vučić, pokazuje da je Srbija u eri lakih rešenja u regionu, Evropi i svetu Srbija izabrala teži put, ali put koji priznaju sve ozbiljne zemlje sveta, sve ozbiljne organizacije i instutucije.

To je uspeh ne samo Vlade već i svih građana Srbije koji su dobro shvatili da sve što radimo more da donese rezultate, istakao je premijer.

Vučić napominje da čak i ona zakonska rešenja koja nam se u početku "nisu svidela", kao što je Zakon o radu, sada svi u svetu hvale, kao i zakone o privatizaciji i stečaju i o penzijama. "Rukovodimo se interesima Srbije, a ne političkim interesima", poručio je predsednik Vlade Srbije.

Srbija namerava da se pridržava svega dogovorenog sa MMF-om, ističe Vučić i napominje da je sledeći veliki zadatak privredni rast.

"Moramo da pokušamo da i ove godine imamo pozitivan rast, a verujemo da će nam fiskalni deficit biti manji, brojke za januar i februar to pokazuju", naglasio je Vučić.

Napomenuo je da ova vlada ne pribegava igrama i da ne kasne plate ni penzije. "Nikoga ne lažemo, kad moramo da smanjimo - smanjimo, ne igramo se kursom dinara", rekao je Vučić i istakao da je kurs danas najpovoljniji od početka godine, a da bi bio još bolji da NBS juče nije "branila" evro.

Premijer je zatražio od Vlade Srbije da mu pripremi predlog za prodaju automobila iz vladinog voznog parka pre svega zbog smanjenja troškova za njihovo održavanje i za gorivo.

Ministru privrede Željku Sertiću, premijer je poručio da je privatizacija važan zadatak. Dobro je što su objavljeni pozivi za FAP, "Krušik" i ponovni poziv za "Železaru", rekao je premijer.

Tražim da se u potpunosti posvetite investicijama koje će doneti značajan napredak, rekao je Vučić Sertiću i istakao da možemo da štedimo na primanjima, robi i uslugama, "ali ne na našim inevsticionim ulaganjima".

Moramo da budemo primer ljudima u Srbiji - ne zbog novca, već kako bi se ponašali na isti način.

Vučić je predložio Ministarstvu zdravlja da formira radnu grupu koja treba da pomogne roditeljima dece obolele od raka da dok traje lečenje mogu da računaju na kompletnu platu.

"Nikog nećemo da obmanjujemo ako imamo novac za to. Ne mislim da je puno dece obolele od raka u zemlji, i mislim da ćemo naći novac za to", rekao je Vučić.

Prethodno je ministar zdravlja Zlatibor Lončar objasnio da vlada takav predlog nije odbila, već da je traženo malo vremena da se izračuna o kojim se troškovima radi.

"Hteli smo da imamo konkretne podatke koliko je to roditelja i koliko je to sredstava, ali oni nisu hteli da sačekaju", rekao je Lončar komentarišući predlog poslanika opozicije za izmene Zakona o zdravstvenom osiguranju.

Lončar je podsetio da je skupštinska većina usvojila "Zojin zakon", a da se predstavnici opozicije "tada nisu udostojili da dođu na glasanje" i upitao zašto ovakvo rešenje, koje se sada traži, nije predloženo ranije.

Premijer je ocenio da se protiv Vojske Srbije vodi kampanja kada je u pitanju standard njenih pripadnika.

Podsetivši na navode poput onih da vojska nema šta da jede, da pojedinci uzimaju hleb iz kasarne, premijer je naveo da su primanja u januaru sa prevozom i ostalim dodacima iznosila 102.000 dinara, te da je tolika i ministarska plata.

"To samo da imate u vidu kakva se kampanja i zašto vodi protiv naše vojske. To je naša ministarska plata koja je među najvećima u Srbiji, a 81.000 dinara je bila osnovna plata za nekoga sa činom majora", rekao je Vučić.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva