:

:

TV Most

clock

Februar 04, 2015   12:05

0

174

Vučić: Odličan dan za Srbiju u Štutgartu

Vučić je u izjavi, sumirajući rezultate jednodnevne posete Štutgartu, naznačio da je pokrajina Baden Virtemberg jedna od najbogatijih u Nemačkoj, da ima 11 puta veći BDP od Srbije i istakao da je prezadovoljan razgovorima koje je imao sa predsednikom te pokrajine Vinfridom Krečmanom o unapređenju srpskog obrazovanja i dolasku investitora unašu zemlju.

Premijer je naznačio da su dobre vesti i dobri rezultati ti kada vas BOŠ hvali na biznis forumu i kaže da će nastaviti da investira u Srbiju ili kada su sa Mercedesom postignuti konkretniji dogovori o izlasku na treća tržišta i "kreće izrada onih autobusa za koje su mnogi govorili da je bila izmišljotina u izborne svrhe".

On je rekao i da će do kraja februara sa Beogradom biti potpisani prvi ugovori, zatim ćemo i zajedno ići u Abu Dabi i druga tržišsta i dodao da očekujemo da naši autobusi tamo pronađu kupce.

Kako je naveo premijer, razgovaralo se i sa predstavnicima KAZ-a i saradnji sa Zastavom kamioni i kao posebno je istakao pokretanje dolaska malih i srednjih preduzeća u Srbiju.

"Mislim da su sve to bile dobre vesti i dobri rezultati za Srbiju" rekao je Vučić.

Prethodno je premijer imao razgovore sa Krečmanom, koji je naglasio da je ta pokrajina uvek podržavala Srbiju na evropskom putu i da će to činiti i u budućnosti.

Krečman je rekao da su sloboda, mir, bezbrižna budućnost, trgovina i napredak plodovi Evropske unije i da su namenjeni svim ljudima koji u njoj žive.

"Zato je pokrajina Baden Virtemberg uvek podržavala Srbiju na evropskom putu i to će činiti i u budućnosti", istakao je Krečman, a premijer Srbije se saglasio sa svojim domaćinom da su Srbija i Baden Virtemberg uvek imale najbolje odnose, i podsetio da u toj nemačkoj pokrajini živi veliki broj Srba, koji su na najbolji način integrisani u društvo.

Srpski premijer se ujedno zahvalio Krečmanu na pomoći kompanija iz Baden Virtemberga tokom poplava, kao i na podršci koju ova pokrajina pruža Srbiji na evropskom putu.

Krečman je prihvatio poziv predsednika srpske vlade da poseti Srbiju, navedeno je u vladinom saopštenju.

Posetu Štutgartu premijer je započeo učešćem na poslovnom forumu "Mislite na nove mogućnosti, mislite na Srbiju", u Štutgartu gde je razgovarao sa predstavnicima nemačkih kompanija zainteresovanih za ulaganje u Srbiji.

Forum je otvorio ministar za Evropu i međunarodne poslove pokrajine Baden Virtemberg u Veću saveznih pokrajina, Peter Fridrih koji je takođe naglasio da ta pokrajina i Srbija imaju tradicionalno dobre odnose zasnovane na ličnim vezama i da strateške odnose treba razvijati, kako u oblasti privredne saradnje, tako i u svim drugim oblastima.

"EU je potrebno proširenje, jer će je to učiniti jačom i stabilnijom. Stoga će predstavnici pokrajine Baden Virtemberg u petak predati inicijativu u Veću saveznih pokrajina da se što pre otvore prva poglavlja za Srbiju. Proces pridruženja je dugotrajan i zato treba što pre raditi na svakom njegovom delu", zaključio je Fridrih.

On je istakao da je Srbija na dobrom putu i da su firme iz Baden Virtemberga to prepoznale, dodajući da je kompanija Bosć do sada uložila 70 miliona evra u razvoj svojih pogona u Srbiji.

Vučić je predstavnike nemačkih kompanija upoznao sa ekonomskim i zakonskim reformama koje sprovodi srpska Vlada, naglasivši da Srbija neće odustati od teških mera u cilju ozdravljenja srpske ekonomije.

On je istakao da Srbija nudi dobre uslove investitorima, bolje od mnogih zemalja u regionu i podsetio da imamo sporazum o slobodnoj trgovini sa zemljama EU, Ruskom Federacijom, Kazahstanom, Belorusijom, Turskom.

"To je tržište od jedne milijarde ljudi do koga možete doći preko svojih predstavništava u Srbiji", istakao je Vučić i zahvalio na podršci evropskom putu Srbije.

Tokom učešća na konferenciji u Štutgartu, Vučić je imao veliki broj sastanaka među kojima i sa predstavnicima najvećim kompanijama iz ovog regiona Daimlerom, BOŠ-om... a svoja iskustva sa poslovanjem i uslovima poslovanja u Srbiji prenele su nemačke kompanije koje već poseduju fabrike u Srbiji.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva