:

:

TV Most

clock

Februar 24, 2015   12:13

0

204

Vučić: Kurs dinara gotovo isti kao pre dve godine

Premijer je na otvorenoj sednici vlade, stote u ovom mandatu, primetio da o toj činjenici danas niko ne govori, ali zato "svi znaju da pričaju o njegovom istorijskom minimumu".

A dinar je u ovom trenutku, kako je naveo, toliko jak da je Narodna banka Srbije juče kupovala evre, a da to će činiti i danas.

"Juče bi nam kurs bio 119,5 dinara da nismo kupovali evre, nego moramo da zaštitimo evre da dinar ne ojača previše. To nije šala nego zbilja", naveo je on.

Podsetivši da je za razliku od mandata nekih prethodnih vlada kada je dinar u periodu od tri godine gubio vrednost sa 75 na 117 dinara, ova vlada u istom tom periodu od tri godine uspela da održi kurs evra na 118 do 120 dinara, što, smatra, govori o "nečijoj ozbiljnosti i odgovornosti".

Guverner NBS Jorgovanka Tabaković je rekla da NBS kupuje evre jer je stranim investirorima neophodno da obezbede dinare da bi se pojavili kao kupci državnih hartija od vrednosti.

Vučić je dodao i da će Vlada nastaviti da se vodi interesima Srbije, a ne političkim interesima i da će u narednom periodu prioritet biti privredni rast, zaključivši da "moramo da pokušamo da i 2015. imamo pozitivan rast".

Deficit budžeta u februaru trebalo bi da bude minimalan, ako ga uopšte bude bilo, a u prvom kvartalu očekuje se da će minus biti za oko 150 miliona evra manji od planiranog, izjavio je Vučić.

On je naveo da će deficit u februaru zavisiti od toga da li će se uzimati u obzir neporeski prihodi, a kad je reč o minusu u budžetu za prvi kvartal, podsetio je da je MMF odobrio Srbiji da deficit u prva tri meseca iznosi oko 450 miliona evra.

Dodao je, međutim, da ne očekuje da će taj minus biti veći od 300 miliona evra, te poručio da je to veliki uspeh, koji su ostvarili pre svega građani jer su imali poverenja i strpljenja.

"Uspeli su svi oni koji su razumeli da se isplati odgovoran rad za koji nam ceo svet pruža veliku podršku", rekao je Vučić.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva