Vesti
Vrhovni sud omogućio snimanje suđenja za pokušaj terorizma

11:23, 17.07.2017

|

Izvor: RTS

Vrhovni sud omogućio je snimanje suđenja optuženima za pokušaj terorizma, a televizije će moći uživo da prenose taj postupak, pišu podgoričke Vijesti.
Pozivajući se na saopštenje pedsednice Vrhovnog suda Vesne Medenice, Vijesti pišu da će biti obezbeđena javnost suđenja u predmetu protiv okrivljenih zbog krivičnog dela stvaranje kriminalne organizacije, krivičnog dela terorizam u pokušaju biti omogućena kroz fizičko prisustvo u sudnici i kroz obezbedivanje uživo prenosa posredstvom Radio difuznog centra, dok će audio-video zapis biti sastavni deo spisa.

U saopštenju se navodi da za sve detalje u vezi sa preuzimanjem signala, zainteresovane medijske kuće treba da se obrate direktno RDC-u.

Ovakvu odluku predsednica Vrhovnog suda Crne Gore je donela ceneći da je neophodno da glavni pretresi u ovom predmetu budu praćeni uz audio-vizuelno snimanje tokom celog postupka, a imajući u vidu da je krivično-pravni slučaj koji se odnosi na događaj povodom koga se vodi krivični postupak protiv više lica, čiji zaštitni objekat su najvažnije društvene vrednosti i to ustavno uređenje i bezbednost Crne Gore i dobra zaštićena međunarodnim pravom, a koji je pokrenuo najviši stepen interesovanja javnosti.

Odluka je doneta uvažavanjem principa prava na pravično suđenje i garanciju javnosti sudskih postupaka, pa s tim u vezi nužnost obaveštavanja javnosti o krivičnim postupcima, kao i potrebe medijskog izvještavanja o radu sudova, kroz koje se ostvaruje uvid u funkcionisanje krivičnog pravosuđa i doprinosi pravednosti sudskih postupaka.

Početak suđenja zakazan je za 19, 20. i 21. jul.

Za pokušaj terorizma na oktobarskim izborima 2016. godine optuženi su lideri Demokratskog fronta Andrija Mandić i Milan Knežević.

Osim njih, na optužnici Specijalnog državnog tužilaštva su ruski državljani Edvard Šišmakov, Vladimir Popov, Mandićev vozač Mihailo Čađenović i devet srpskih državljana, među kojima je i bivši šef srpske Žandarmerije Bratislav Dikić.

Postupak protiv prevodioca DF-a Ananija Nina Nikića vodi se posebno.
<< Nazad
Vesti TV Most

Pretraga po datumu

Copyright© TV Most

By Kale Design