:

:

TV Most

clock

Februar 22, 2018   12:05

0

189

"Vreme je da Brnabićeva odluči o Zakonu o rodnoj ravnopravnosti"


Mihajlovićeva smatra da Srbija treba da dobije novi, evropski zakon o rodnoj ravnopravnosti.




Komentarišući stav premijerke da su važni privreda i život građana, kaže da je ona sasvim u pravu, ali primećjuje da je i za privredu važno da Srbija ispuni sve evropske standarade, pa tako i one iz rodne ravnopravnosti.



"Naravno da su nam kompanije važne, jer one povećavaju BDP, ali važno je i da na razgovorima za posao žene ne pitaju kad će da zatrudne. I da porodilje imaju zaštitu da ih ne prebacuju na niža radna mesta kad se vrate na posao, i da trudnice ne otpuštaju kao tehnološki višak", istakla je Mihajlovićeva, a navedeno je u saopštenju za medije.



Mihajlovićeva ističe da je Savet stranih investitora, koji okuplja najveće strane kompanije koje u Srbiji zapošljavaju stotine hiljada radnika, podržao Nacrt zakona o rodnoj ravnopravnosti, koji su zajedno pripremili Koordinaciono telo za rodnu ravnopravnost, koji ona vodi, kao i nevladin sektor.




Kaže i da veruje da ozbiljne i odgovorne kompanije nemaju problem sa rodnom ravnopravnošću, već ga imaju one firme koje ne žele da poštuju prava žena.



"Smatram da država i postoji da bi štitila i unapređivala prava svojih građana i građanki i zato nam treba novi zakon o rodnoj ravnopravnosti", kaže Mihajlovićeva, te dodaje da ne želi ni sa kim da se svađa u vezi sa ovim zakonom, ali da ne može da prećuti činjenicu da Ministarstvo rada donošenje ovog zakona uslovljava gašenjem Koordinacionog tela za rodnu ravnopravost.



"Da li to neko želi da mi zabrani da se bavim temom prava žena, pa da onda donese ovaj zakon? Nisam ćutala ni kada je ministar Zoran Đorđević pokušao da poništi Nacrt zakona o rodnoj ravnopravnosti koji sam predložila, ali je tada premijerka Ana Brnabić to sprečila. Ovde je pitanje hoćemo li mi u EU ili nećemo", ocenila je Mihajlovićeva.



Naglasila je da je vreme da "najbolja među nama, a to je Ana Brnabić, koja danas vodi Vladu Srbije", ponovo preseče i odluči.



"I fer je da žena odluči da li će Srbija da dobije zakon koji će štititi i nju, i mene, i sve naše majke, sestre i supruge, i koji će im dati veća prava nego što imaju danas", zaključila je Mihajlovićeva.




 


0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva