:

:

TV Most

Foto: Foto Tanjug

clock

Jun 29, 2018   12:52

0

191

Vrednost projekata u vodnom saobraćaju u Srbiji 204 mln evra

Ukupna vrednost projekata u vodnom saobraćaju u Srbiji koji se realizuju i koji su u pripremi iznosi 204 miliona evra, rekla je ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović.

Mihajlovićeva je u uvodnom obraćanju na Ministarskoj konferenciji povodom obeležavanja 70 godina Beogradske konvencije i 90. zasedanja Dunavske komisije "Jačanje saradnje u slobodnoj plovidbi na Dunavu" istakla da je danas Beograd centar vodnog saobraćaja u Evropi.

Ciljevi ovogodišnje konferencije uključuju jačanje svih oblika saradnje, ubrzani razvoj zajedničkih standarda plovidbe na Dunavu, povećanje bezbednosti i sigurnosti ovog vida transporta, kao i realizaciju infrastrukturnih projekata u skladu sa evropskim planovima prebacivanja dela saobraćaja na plovne puteve, rekla je Mihajlovićeva.

"U toku je izrada prostornog plana za novu luku u Beogradu, dok je izrada tehničke dokumentacije planirana za narednu godinu sa početkom izvođenja radova na izgradnji lučke infrastrukture krajem 2020. godine", poručila je ministarka građevinarstva.

Kaže da su u pripremi i projekti za dalji razvoj inteligentnih transportnih sistema u plovidbi ukupne vrednosti oko 10 miliona evra.

"Posle 22 godine, u 2018. smo započeli prve radove na uređenju plovnog puta na Dunavu od Beograda do Bačke Palanke, kroz projekat koji se finansira iz IPA fonda i čija je vrednost 10 miliona evra", navodi Mihajlovićeva.

Projekat "AtoN", koji se, kaže, ove godine završava, omogućiće da Srbija ima najmoderniju navigacionu signalizaciju na Dunavu.

Ona je navela da će u 2018. biti izabran izvođač radova u okviru Projekta rekonstrukcije brodske prevodnice "Đerdap 1", čija je vrednost 28,5 miliona evra, a koji sufinansira Evropska komisija grantom od 13,5 miliona evra (84, 40 procenata).

Zakoni i strategije Srbije su, kaže Mihajlovićeva, usklađeni sa evropskim, a vodni saobraćaj čini važan segment ukupnih ulaganja u infrastrukturu u Srbiji.

Mihajlovićeva najavljuje da će sledeće godine početi i izgradnja Terminala za rasute i generalne terete Luke Smederevo, na Dunavu, za koju se trenutno radi projekat.

"Najveća ulaganja u vodni saobraćaj u poslednjih nekoliko decenija moguća su zahvaljujući tome što je Srbija danas politički, ekonomski i finansijski stabilna država", ocenjuje ministarka.

Srbiji su, ističe Mihajlovićeva, potrebne nove investicije za uređenje plovnih puteva, izgradnju novih luka, modernizaciju flote, digitalizaciju obrazovanja, unapređenje administrativnih procedura, kao i za razvoj inteligentnih transportnih sistema.

"Investicije na kojima radimo su osnova za dalje privlačenje investicija u vodni saobraćaj, pre svega iz privatnog sektora, i kroz različite modele javno-privatnog partnerstva. Vrednost potencijalnih projekata, samo kad govorimo o izgradnji novih luka, odnosno lučke suprastrukture, u Beogradu, Novom Sadu i Smederevu iznosi oko 150 miliona evra", kaže ministarka.

Deo novca za ove projekte je već obezbeđen iz budžeta, iz grantova EU, kao i kroz Okvirni zajam EIB za razvoj rečne transportne infrastrukture u visini od 100 miliona evra (84, zaključivanje ugovora se očekuje u septembru), a o drugim projektima, kaže, razgovaraće se sa potencijalnim investitorima.

Svi ti projekti objašnjava, oni koje se realizuju i oni koji su u planu, treba da omoguće najmanje dva cilja, da se do 2021. Dunav poveže sa putnim i železnickim Koridorom 10:

"Srbiju ćemo tako i vodnim putem regionalno povezati sa Rumunijim, Bugarskom, Ukrajinom, Rusijom i Turskom", a drugi cilj je, navodi ministarka, da se omogući dodatni rast obima prevoza robe Dunavom:

"Mi smo 2014. imali svega sedam miliona tona robe koja je prevezena Dunavom. Međutim, zahvaljujući merama koje smo preduzeli do danas, taj iznos je povećan na 10,5 miliona tona u 2017, a naša očekivanja su da ćemo na kraju investicionog ciklusa i realizacijom navedenih projekata videti rast na blizu 15 miliona tona ukupno prevezene robe, od čega očekujemo blizu devet miliona tona pretovara u srpskim lukama."

Na konferenciji u Beogradu danas prisustvuju diplomatski predstavnici i visoki rukovodioci administracija nadležnih za transport iz 11 država članica, uz prisustvo predstavnika zemalja posmatrača Dunavske komisije, kao i predstavnici diplomatskog kora u Srbiji.

Takođe, zasedanju Dunavske komisije i obeležavanju godišnjice prisustvuju visoki predstavnici Evropske komisije, kao i međunarodnih organizacija sa kojima Dunavska komisija sarađuje.

Izvor: RTS

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva