:

:

TV Most

clock

April 10, 2015   12:05

0

172

Vraćeno prvo žalbe u izvršni postupak


Nacrt novog zakona i detaljno obrazloženje u celosti su objavljeni na sajtu Ministarstva pravde koje je pozvalo sve građane i stručnu javnost da se uključe u javnu raspravu i da daju svoje komentare.

Ministarstvo pravde je odredilo dug rok javne rasprave, od 90 dana, kako bi se što većem boju lica omogućilo da u njoj učestvuju imajući u vidu da je reč o sistemskom zakonu za koji su zainteresovani i građani i privredni subjekti, rekla je pomoćnik ministra pravde Nela Kuburović.

Glavna novina uvođenje mogućnosti da i izvršitelji donose rešenja (do sada su donosili zaključke), jer se smatralo da za iste postupke koje sprovode izvršitelji i sud ne bi trebalo praviti razliku, ukazala je Kuburović.

Druga novina, kako je dodala, je ponovno uvođenje mogućnosti žalbe u izvršni postupak, jer se žalba smatra delotvornijim pravnim sredstvom zaštite i pre svega štiti izvršne dužnike.

Do sada je postojala mogućnost ulaganja prigovora na zaključke izvršitelja i to ne sve.

Postojao je i zahtev za otklanjanje nepravilnosti, ali se pokazao kao necelishodno sredstvo zaštite u praksi, što je još jedan razlog za vraćenje zakonskog prava na žalbu, objasnila je pomoćnica ministra pravde.

Neujednačena sudska praksa je takođe bila razlog za vraćenje žalbe, jer su, kako je ukazala Kuburović do sada o prigovou odlučivali osnovni sudovi, pa se dešavalo da na području jednog Višeg suda, više osnovnih sudova različito postupa.

Nacrtom je predviđeno i proširenje nadležnosi izvršitelja, pa će tako biti isključivo biti nadelžni za sprovođenje izvršenja potraživanja Republike Srbije.

Kuburović je napomenula da je u planu da se Zakonom o prekršajima novčane kazne izrečene u prekršajnom postupku takođe dodele u nadležnost izvršiteljima, s tim što je tu potrebno izmeniti Zakon o prekršajima.

Budući zakon o izvršenju i obezbeđenju, će u skladu Strategijom za sprovođenje reforme pravosduja i Akcionim planom regulisati kontinuiranu obuku izvršitelja po programu koji će propisati Komora izvršitelja, a obuka će biti obavezna i za kandidate za izvršitelje, dodala je pomoćnica ministra.

Zakonom bi trebalo da bude pojačana i disciplinska odgovornost izvršitelja, jer su se odredbe važećeg Zakona pokazale kao nedovodljno precizne i jasne.

"Nacrtom se ustanovljava širi krug disciplinskih prekršaja i na jasan način razdvaja nadležnost Komore izvršitelja i Ministarstva pravde za vršenje nadzora nad radom izvršitelja", navela je Kuburović.

Ona je istakla da je u planu i izmena sudskih taksi s obzirom je da je do sada bilo predviđeno da se plaća ista taksa sudovima, bez obzira da li sud samo donosi rešenje o izvršenju ili i sprovodi izvršenje.

Upravo je to, kako je ukazala, poverioce odbijalo od predloga da im izvršenje sprovodi izvršitelj jer su i inače plaćali visoke takse u sudu i nisu imali razloga da još dodatno daju predujam za troškove izvršitelja.

"Ideja je da se plaća jedna taksa ako izvršenje sprovodi sud, dok bi se plaćala manja taksa ukoliko se poverilac odluči da izvršenje sprovede izvršitelj", ukazala je Kuburović.

Ona je napomenula da su te takse naročito visoke u privrednim sporovima, te da poverioci nisu imali interes da se odluče da mu izvršenje spovode izvršitelj.

Do sada su se profesionalni izvršitelji, koji su uvedeni u naš pravosudni sistem popuarno nazivali "privatni", ali nacrt ih sada naziva javnim, kojim ih razlikuje od sudskih izvršitelja.

Zbog niza nedostataka koji su se pokazali u praksi, odlučeno je da se pripremi novi zakon, u kome bi bili detaljno rekonstruisani svi segmenti koje uređuje važeći Zakon o izvršenju i obezbedenju, ukazali su pisci Nacrta zakona u obrazloženju.

Kada je reč o sprovodenju izvršenja, načelno je ostala paralelna nadležnost suda i javnih izvršitelja, a izuzetak su samo slučajevi u kojima je sud isključivo nadležan za sprovodenje dva izvršenja.

To su izvršenje odluke radi vraćanja zaposlenog na rad i odluka koje se tiču porodičnih odnosa, jer je u pitanju javni interes, zbog čega država treba da zadrži nadležnost i odgovornost za to, ukazali su pisci zakona.

Javni izvršitelji ostaju isključivo nadležni da donose rešenja o izvršenju na osnovu računa za izvršene komunalne ili srodne usluge i da, u odsustvu prigovora izvršnog dužnika, sprovode izvršenje rešenja koje su doneli.

Novim zakonom stiču isključivu nadležnost da izvršavaju rešenja o izvršenju u kojima su izvršni poverioci država, autonomna pokrajina i jedinica lokalne samouprave, napominje se u Nacrtu.

Međutim, Nacrt zakona propisuje i da javni izvršitelji i njihovi zamenici do 1. januara 2017. godine polože pravosudni ispit, a u suprotnom će biti razrešeni.

Važeći Zakon traži samo da izvršitelj da bude diplomirani pravnik.

Nactom je predloženo da novi Zakon o izvršenju i obezbeđenju stupi na snagu 180 dana od dana objavljivanja u Službenom glasniku.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva