Vesti
Vraćene čuvene fotografije sovjetskih vojnika na Rajhstagu

11:32, 06.04.2017

|

Izvor: RTS

U Moskvi je otvorena izložba fotografija Jevgenija Haldeja, autora čuvene fotografije vojnika Crvene armije koji postavljaju zastavu Sovjetskog Saveza na vrh nemačkog Rajhstaga u Drugom svetskom ratu.
Foto RTS
Izložba je otvorena u moskovskoj Kući fotografije nakon što se Haldejeva ćerka Ana 15 godina borila na sudu da povrati pravo porodice na očeve negative i fotografije, pa će Rusi 72 godine pošto je Haldej zabeležio nezaboravan prizor moći da vide i neka od njegovih, do sada javnosti nepoznatih dela.

Haldej je nekoliko meseci pred smrt 1997. godine potpisao sporazum s jednim njujorškim foto-reporterom da mu bude agent, koji je potom tvrdio da je vlasnik negativa.

Anin advokat Danijel Rotštajn rekao je za Asošijeted pres da je to tipična priča o stvarima koje su izgubljene, zagubljene ili prema kojima je loše postupano u ruševinama Sovjetskog Saveza.

Haldejeva fotografija sa Rajhstaga inspirisana je delom fotografa AP-a Džoa Rozentala koji je fotografisao američke vojnike kako podižu zastavu SAD na ostrvu Ivo Džima u ratu protiv Japana na Pacifiku. Haldej je čak poneo svoju zastavu u Berlin za svaki slučaj.

Na jednoj od fotografija na izložbi su Haldej i Rozental zajedno, a svaki drži primerak svoje čuvene slike.
<< Nazad
Vesti TV Most

Pretraga po datumu

Copyright© TV Most

By Kale Design