:

:

TV Most

clock

Mart 24, 2015   12:05

0

146

Volfgang Petrič:Srbija odlučujuća na Balkanu

On je Tanjugu rekao, na marginama Poslovnog foruma "Srbija u Beču 2015.", da Srbija veoma ozbiljno pristupa svom putu u EU.

"Nadam se da i Brisel realizuje, a i da članice Unije razumeju da samo kroz proces koji je obostrano ozbiljno shvaćen i aktivan treba da usledi članstvo Srbije u narednih sedam ili osam godina. Srbija je ključna država zapadnog Balkana i time bi prijem imao pozitivne efekte po Kosovo, Bosnu i Hercegovinu i Makedoniju", uveren je Petrič.

On je dodao da vidi napredak u Srbiji kako na ekonomskom, tako i političkom planu, ali da postoje i veliki problemi i opasnosti koji se ne smeju potceniti.

Takođe, istakao je Petrič, u saradnji sa Austrijom može biti napravljen veliki napredak.

Govoreći užo skupu u Beču, Petrič je rekao da je video profesionalne i impresivne prezentacije srpskih predstavnika i konstatovao da se moglo čuti da obe strane žele dugoročnu saradnju.

Nekadašnji izaslanik EU za Kosovo dodao je da misli da je u političkom smislu glavni problem normalizacija odnosa Beograda i Prištine koja je, kako je podvukao, ozbiljno shvaćena na obe strane.

Na osnovu razgovora koje je nedavno vodio sa srpskim premijerom Aleksandrom Vučićem i šefom kosovske diplomatije Hašimom Tačijem, Petrič kaže da je stekao utisak da postoji želja da se napravi napredak u pravcu normalizacije odnosa.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva