:

:

TV Most

Foto: Foto RTS

clock

Jul 10, 2018   08:10

0

175

Vojvoda Prijezda će dobiti najviši spomenik u Srbiji


Vajar Staparski kaže da je ovaj spomenik njegova autorska simfonija, po grandioznosti i po poruci koju šalje. Vojvoda Prijezda je osim hrabrosti pokazao ljubav prema otadžbini, ženi i maču, a spomenik nosi naziv „Svetionik ljubavi“.



„Spomenik će biti 11,5 metara sa postamentom 15 metara visok. Težiće do 20 tona. To je nešto što je zaista veliko, ali nama i treba nešto veliko. Da se ispod senke toga osetimo veliki. Da znamo ko smo, da znamo i šta smo“, objašnjava vajar Boris Staparski.



Spomenik Vojvodi Prijezdi i njegovoj ženi Jelici biće postavljen na najvišoj koti kod Stalaćke tvrđave, mesta u srpskoj istoriji poznatog kao poslednje uporište u odbrani zemlje od najezde Turaka.



„Veoma je bogato nalazište, što govori o tome da su zanati bili veoma razvijeni. Čak su u gradu Stalaću nađeni delovi samostrela s početka 15. veka kojih ima u nekoliko gradova Evrope“, ističe Nataša Dimovska iz Narodnog muzeja u Kruševcu.



Lokalitet oko Kule od Stalaća se naziva i Mojsinjska sveta gora.



„Od ove kule Todora od Stalaća, i dalje 20 kilometara, nalazi se po nekim spisima iz 19. veka 77 crkava i manastira. Veliki broj njih je otkriven, veliki broj su ruševine, veliki broj je obrastao u korov i naša je želja da kroz ovakve manifestacije afirmišemo Mojsinjsku svetu goru, kaže Slavoljub Ljubisavljević iz Udruženja „Čuvari Mojsinjske Svete gore“.



Spomenik predstavlja Vojvodu Prijzedu koji stražari nad Srbijom, dok verna Jelica najavljuje odlazak u večnost i slavu.



Postavljanje se očekuje naredne godine. Za sada je završen mač dug tri metra.


Izvor: RTS

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva