:

:

TV Most

clock

April 24, 2017   12:05

0

127

Vojska Srbije dobija od SAD sedam novih inžinjerijskih mašina

Žarković, koji je i načelnik Uprave za operativne poslove pri Generalštabu Vojske Srbije, rekao je prilikom održavanja zajedničke pokazne vežbe inžinjeraca iz Srbije i SAD, da je cilj obuke koja se u bazi "Jug" sprovodi od 7. do 28. aprila i to da pripadnici inžinjerijske čete 3. brigade nauče da upravljaju novim mašinama koje su predmet donacije Vojsci Srbije.

Vojska Srbije je u vidu donacije od SAD dobila pet novih inžinjerijskih mašina i dva motorna vozila samoistovarivača.

Žarković je ocenio da je obuka srpskih vojnih inžinjeraca do sada uspešno sprovedena, kao i da će u maju biti nastavljena u Nemačkoj, gde je stacioniran 15. inžinjerijski bataljon Evropske komande Oružanih snaga SAD.

Prilikom pokazne vežbe na poligonu Borovac vojne baze "Jug" inžinjerijske jedinice VS i Oružanih snaga SAD pokazale su postavljanje teško mehanizovanog mosta (TMM) preko vodene prepreke u okviru poligona, postavljanje mosta preko suve prepreke, kao i izradu dela grudobranana na kampu od žičanih kaveza – "hesko barijera" punjenih zemljanim i kamenim materijalom.

U obuci za rukovanje novim mašinama učestvuje ukupno 29 pripadnika Vojske Srbije i 19 pripadnika Evropske komande Oružanih snaga SAD.

Zajednička obuka inžinjerijskih jedinica Oružanih snaga SAD i Vojske Srbije izvršena je na osnovu Plana bilateralne saradnje za 2017.godinu, i nastavak je saradnje inžinjerijskih jedinica koja je započeta prošle godine a čiji je osnovni cilj unapređenje sposobnosti inžinjerijske čete i sticanje iskustava pri radu u međunarodnom vojnom okruženju.
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva