:

:

TV Most

clock

Maj 25, 2015   12:05

0

115

Vojska je spremna da odgovori na sve pretnje

U izveštaju o radu Ministarstva odbrane u prva tri meseca ove godine Bratislav Gašić je, između ostalog, ponovio da je Vojska Srbije spremna i sposobna da odgovori na sve evenutalne pretnje, da se stalno obavlja procena izazova i rizika pretnji bezbednosti Srbiji, prenosi Tanjug.

Gašić je dodao da Vlada Srbije i to ministarstvo ulažu velike napore da se poboljša opremanje jedinica Vojske Srbije i njene oprativne sposobnosti, a time i da se uposle domaći potencijali i unapredi odbrambena industrija Srbije.

Kako je objasnio, izvrsena je revizija predloga investicionih projekata u privrednim drustvima odbrambene industrije Srbije, pri čemu je planirano da se tokom 2015. odrede sredstva od oko 70 miliona evra koji bi se realizovali uz kreditnu podršku Srbije, zbog čega su već definisani prioritetni projekti za sva privredna društva.

U realizaciji aktivnosti planiranja i priprema za odbranu, dodao je Gašić, većina subjekata sistema odbrane nije izradila sopstvene planove utvrđene rokovima, zbog čega su ti rokovi produženi do juna ove godine.

Ministar odbrane izvestio je da su u pripremi zakoni o vojnmom obrazovanju, zdravstvenoj zaštiti i osiguranju vojnih osiguranika, proizvodnji i prometu naoružanja i vojne opreme...

Između ostalog, on je podsetio i da je početkom godine okončana procedura usvajanja individualnog akcionog plana programa Partnerstvo za mir, najvišeg oblika saradnje u tom programu, koji, kako je podvukao, ne podrazumeva članstvo Srbije u NATO.

Posle predstavljanja izveštaja obornici su od Gašića zatražili objašnjenje u vezi detaljima izdavanja 3.534 hektara zemljišta u Vojnoj ustanovi Karađorđevo u Moroviću, o konverziji kasarne u Zemunu, kao i o ustupanju Vojnotehničkog instituta u Katanićevoj ulici Ministarstvu pravde.

Bilo je reči i o preduzećima namenske industrije "Prva iskra" i "Sloboda A"D, kao i o dinamici trošenja sredstava iz budžeta Ministarstva odbrane, za koje je predviđeno 57 milijardi dinara za 2015.

Odbornici su se osvrnuli i na pad vojnog helikoptera u kojem je polovinom marta stradalo sedam osoba, kritikujući izveštaj da je u njemu o tom događaju napisano "sramotno malo".

Na tvrdnju odbornika SDS Marka Đurišića da odbornici nikada nisu razgovarali o izveštajima koji su u vezi sa incidentom objavljeni na sajtu Ministarstva odbrane, predsednica Odbora Marija Obradović odgovorila je da su ministri odbrane i policije Bratislav Gašić i Nebojša Stefanović deset puta prisustvovali sednicama i da su tada mogla da im budu postavljena sva pitanja, pa i u vezi sa slučajem helikopter.

Gašić je zamolio odbornike da dozvole tužilaštvu da završi posao i kaže javnosti šta se dogodilo.

Izvor: RTS

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva