:

:

TV Most

clock

Februar 05, 2015   08:13

0

273

Vojnogeografski institut obeležava 139 godina rada

VGI obeležava 5. februar kao dan ustanove, u znak sećanja na isti datum iz 1876. kada je knez Milan Obrenović propisao "Ustrojstvo đeneralštaba", po kome je Glavni đeneralštab imao tri odeljenja, od kojih je drugo bilo geografsko.

U Vojsci Srbije taj datum se obeležava kao dan Geodetske službe i kao Dan VGI, koji je ustanova u sastavu Ministarstva odbrane i Vojske Srbije i deluje u sastavu Uprave Generalštaba za obaveštajno-izviđačke poslove.

Pripadnicima Vojnogeografskom instituta taj vojni praznik čestitao je i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković naglasivši značaj njihovog rada za sistem odbrane u celini.

"Primenom dugogodišnjeg iskustva u izradi geotopografskih materijala i postignutim rezultatima, ponosno nastavljate tradiciju Geografskog odeljenja Đeneralštaba Srpske vojske, formiranog 1876. godine i značajno doprinosite unapređenju operativne sposobnosti Vojske Srbije", naveo je on.

Diković je u čestitki objavljenoj na sajtu vojske izrazio uverenje da će pripadnici VGI nastaviti sa uspešnim radom "potvrđujući značaj ustanove za sistem odbrane u celini".

Pripadnici VGI se bave istraživačko-razvojnim i proizvodnim radom u oblastima geodezije, fotogrametrije, kartografije, geografskih informacionih sistema, kartografske reprodukcije, metrologije i drugih geodisciplina radi izrade geotopografskih materijala.

Ta vojna ustanova izrađuje različite vrste štampanih i digitalnih karata, planova, fotodokumenata, astronomsko-geodetskih, geofizičkih, alfanumeričkih, statističkih i drugih podataka, naučno-tehničkih publikacija i dokumenata.

VGI poseduje opremu za klasičan i GPS premer, geofizički i geomagnetski premer, aerofotogrametrijsko snimanje, fotogrametrijsku restituciju, kartografsku obradu, izradu digitalnih karata i kartografsku reprodukciju.

Značajni korisnici usluga, podataka i publikacija VGI su i civilne institucije.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva