:

:

TV Most

clock

Avgust 18, 2018   12:16

0

240

Vojnici iz Srbije uspešni na vežbi u Rusiji


Komandant vežbe, ujedno i komandant ruske 6. armije, general potpukovnik Andrej Kuzmenko ocenio je rad učesnika vežbe visokom ocenom "vrlo dobro". Pukovnik Goran Stamenković iz Komande Kopnene vojske ističe da Vojska Srbije ima višestruku korist od ovakvih vojnih vežbi.



"Na nepoznatom terenu sa sličnim naoružanjem proveravamo sebe koliko smo sposobni da delujemo u takvim uslovima sa drugim, stranim oružanim snagama. U saradnji sa kolegama iz Rusije proveravamo, takođe, kakve su naše procedure i naša taktika", objašnjava pukovnik Stamenković.



Pripadnici 37. mehanizovanog bataljona Vojske Srbije iz Kuršumlije na vežbi su koristili rusku tehniku i naoružanje – automatske puške AK-74, puškomitraljeze RPK, ručne raketne bacače RPG-7 i oklopna vozila MT-LB naoružana mitraljezima "Kord" kalibra 12,7 milimetara.



Komandant 37. mehanizovanog bataljona potpukovnik Grujica Vuković kaže da se saradnja sa kolegama iz Oružanih snaga Rusije ogledala pre svega u razmeni iskustava u tome kako jedan mehanizovani bataljon izvodi odbranu.



"Smatram da je vežba uspešno izvedena. Nije bilo narušavanja mera bezbednosti. Sada nam predstoji povratak u matične jedinice", ističe potpukovnik Vuković.



Ni kiša ni hladnoća nisu bili problem



Na vežbi na poligonu Luga Vojska Srbije je imala i svoju logistiku, koja se brinula o snabdevanju hranom i pijaćom vodom, kao i medicinskom zbrinjavanju naših pripadnika.



"Zamisao mog komandanta bila je da ovde na terenu sagledam kako funkcioniše logistika u Oružanim snagama Ruske Federacije. Moram da zahvalim kolegama iz Rusije koji su nam maksimalno oko svega izašli u susret dok smo boravili na njihovim poligonima", ističe major Bratislav Krstić iz 37. mehanizovanog bataljona.



Saradnjom sa kolegama iz Rusije zadovoljan je i poručnik Milenko Stepančević, komandir mehanizovanog voda, koji dodaje da je učešće na vežbi jedno novo iskustvo.



"Specifičnost boravka u Rusiji jeste česta promena vremenskih prilika. Ujutro bude hladno, preko dana pada kiša, a uveče se ponovo smrzavamo", objašnjava poručnik Stepančević kome ekstremni klimatski uslovi nisu smetali da sa svojim vodom postigne vrlo dobre rezultate u svim segmentima vežbe.



Završnom prikazu na vežbi 17. avgusta prisustvovao je i izaslanik odbrane Srbije u Rusiji pukovnik Budimir Gajić.



Održana je i ceremonija svečanog zatvaranja vežbe, a kasnije i prijateljska fudbalska utakmica.


Izvor: RTS

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva