:

:

TV Most

clock

Novembar 25, 2017   12:05

0

225

Vojna intervencija u Zimbabveu bila zakonita



Vojska je intervenisala u Zimbabveu dve sedmice nakon što je Mugabe smenio svog zamenika Emersona Mnangagvu, koji se smatrao njegovim naslednikom, iz straha da bi na tu poziciju mogla doći njegova supruga Grejs, navela je američka novinska agencija.


Zimbabveova vojska saopštavala je da njene akcije nisu bile državni udar, dodao je AP.



Sudija ÄŒiveše je rekao da je ono što je preduzela vojska obezbedilo da pojedinci, koji nisu dobili poverenje građana na izborima, ne sprovode izvršne funkcije.



On je, takođe, rekao da je Mugabeova odluka da smani Mnangagvu kao potpredsednika bilo nezakonita.



Novi predsednik Zimbabvea Emerson Mnangagva položio je juče zakletvu i obećao da će se posvetiti radu za dobrobit građana.



Desetine hiljada ljudi okupljenih na stadionu pozdravilo je novog predsednika uz ovacije, preneo je AP. 



Ceremoniji polaganja zakletve nije prisustvovao bivši predsednik Robert Mugabe, a zvaničnici vladajuće stranke tvrde da će on biti "siguran" u Zimbabveu, i da on ostaje "heroj" posle borbe za nezavisan Zimbabve.



Mnangagva, koji je na tom mestu nasledio Roberta Mugabea koji je posle 37 godina podneo ostavku, biće na toj dužnosti do kraja predsedničkog mandata sledeće godine. Datum održavanja novih izbora nije utvrđen.



Mnangagva, dugogodišnji Mugabeov saradnik Mugabea u sredu se vratio iz Johanesburga gde je otišao nakon što ga je Mugabe smenio sa mesta potpredsednika prošlog meseca.




 


0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva