:

:

TV Most

clock

Januar 21, 2015   11:29

0

154

Vode rasejale mine po celoj BiH

Neutvrđen broj ovih ubojitih sredstava voda je "rasejala" u najmanje 33 lokalne zajednice na površini od 106 kilometara kvadratnih, pokazuju podaci Centra za uklanjanje mina u BiH (BHMAC).

Nezaustavljiva bujica, navodi banjalučki dnevnik, sa sobom je nosila i cela minska polja, pa kod stučnjaka postoji opravdan strah da su mine rasejane uz obale reka, po poljoprivrednim zemljištima, kao i u rečnim koritima.

U Sarajevu je juče održana radionica na kojoj su predstavljeni rezultati vazduhoplovnog snimanja minskih polja i minski sumnjivih lokacija zahvaćenih poplavama, klizištima i bujicama.

Pomoćnik direktora za podršku BHMAC-a Ahdin Orahovac je naglasio da će snimci iz vazduha pomoći da se dobiju informacije o tome gde je i za koliko došlo do pomeranja minskih polja.

"Dobijene snimke uporedićemo sa postojećim mapama", rekao je Orahovac, upozoravajući posebno na minska polja koja su zatrpala klizišta, gde je potrebno doći do podataka u kojem su se pravcu pomerila ta polja i koliko u dubinu i širinu.

Prema njegovim rečima, loša vest je da su se mine tokom prošlogodišnje katastrofe pomerile, ali je dobra da će to biti kontrolisano.

Podsećanja radi, centri za uklanjanje mina iz BiH, Hrvatske i Srbije nakon prošlogodišnjih poplava zajednički su identifikovali potrebu da budu istražene karakteristike protivminskog delovanja nakon poplava i uspostavi koncept regionalnog odgovora u sličnim kriznim situacijama.

Helikopterom Oružanih snaga BiH i sa više bespilotnih letilica tokom jeseni snimljen je veći deo deo miniranih i minski sumnjivih lokacija u BiH zahvaćenih prošlogodišnjim poplavama, a u planu je da posao bude završen čim se poprave vremenske prilike.

Vršilac dužnosti direktora BHMAC-a Milan Rezo naveo je da su informacije za vreme poplava razmenjene sa kolegama iz Srbije i Hrvatske bile od izuzetnog značaja, s obzirom na to da je veliki pogranični deo miniran u prethodnom ratu.

Inače, problem sa "doplivalim" minama mogao se najbolje videti u Doboju, gde je u podrumima kuća i stanova nakon što se voda povukla pronađeno na desetine mina, bombi i komada municije, za koje iz gradske Civilne zaštite sumnjaju da ih ima još.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva