:

:

TV Most

Foto: Foto RTS

clock

April 30, 2018   12:05

0

189

Voda do njive sistemom kanala

U blizini plovnog Begeja kod sela Novi Itebej u proteklih osam meseci pročišćene su najbitnije trase kanala za navodnjavanje. Ranijih godina je ovde tek nekoliko njiva navodnjavano za proizvodnju šargarepe i peršuna. Poljoprivrednik Tibor Kekenj, smatra da su visoka ulaganja najveća prepreka što mali proizvođači ne koriste "veštačku kišu.

"Ako nema neko 100 jutara zemlje onda ne znam kako će to da isplati. To bi trebalo 12.000 evra pa naviše da se ulaže. I ako neko nema blizu kanala, onda mora da buši bunar i onda tek tako može da navodnjava", kaže Tibor Kekenj.

Poljoprivrednik Jožef Čordaš smatra da je ovo prilika da se na manjim parcelama promeni setvena struktura i da se više okrenu profitabilnijoj povrtarskoj proizvodnji.

"Oni koji su baš blizu, ko ima njive do kanala, mislim da će da investiraju. Možda čak imaju veće koristi od toga, nego od kukuruza, žita ili suncokreta", kaže Jožef Čordaš. 

Kada poljoprivrednik obezbedi tehniku, treba da obavesti "Vode Vojvodine" i dostavi im podatke o parceli. Potom mu se sistemom kanala voda dovodi do njive.

"Mi ćemo upumpati vodu, voda će biti u kanalima i potrebno je da poljoprivrednici koji su tamo prionu na posao i počnu da navodnjavaju. Nećemo učiniti ništa ako taj potencijal ne dovedemo do brazda i ako poljoprivrednike ne stimulišemo da rade na proširenju, odnosno na izgradnji zalivnih sistema, jer samo tom pričom mi ćemo širiti zelenu zonu", kaže Slavko Vrmdžić, direktor JVP "Vode Vojvodine". 

Ako samo jedan poljoprivrednik navodnjava, kanal će imati vode isto kao da ga koristi stotinu vlasnika. Zato se ukrupnjavanjem parcela može jeftinije navodnjavati. Uređaji za navodnjavanje koji se kod nas koriste na većim površinama tada naprimer koštaju od 2.500 do 3.500 evra po hektaru.

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva