:

:

TV Most

Foto: Foto Tanjug

clock

Jun 28, 2018   10:55

0

121

Vlast i opozicija različito o datumu otpočinjanja pregovora


Lider najuticajnije opozicione VMRO-DMNE, Hristijan Mickoski, optužuje vlast da je svojim postupanjem udaljila Makedoniju od evroatlantskih struktura, a slično smatra i partija Albanaca Alijansa za Albance, koje odluku Saveta ministara EU nazvala "vladinom manipulacijom".



"Nema odluke o započinjanju pregovora i nema garancija EU da će pregovori o priključenju početi naredne godine, ukoliko ne budu ispunjeni svi uslovi, što je posebno naglašeno", izjavio je lider Alijanse za Albance Falkon Bedžeti.



Mišljenja je da je Makedonija propustila šansu da započne pregovore o pridruživanju ove godine i malo je verovatno da će se to dogoditi naredne.



Predsednik parlamenta Taljat Džaferi, iz albanske partije DU, koja je deo vladajuće koalicije, veruje da je odlaganje početka pregovora za narednu godinu korisno i treba ga shvatiti kao pripremni period.



Optimista je, kaže, u pogledu dobijanja poziva za priključenje Makedonije NATO alijansi na predstojećem samitu 11. i 12. jula u Briselu.



"Činjenica da se odluka odlaže za narednu godinu ne bi trebalo da nas pogađa. Naprotiv, jun naredne godine treba da bude motivacija za sve nas da obavimo sve neophodne pripreme u dogovorenom roku", rekao je Džaferi.



Savet ministara EU odlučio je juče da Makedoniji i Albaniji odobri uslovni datum za početak pregovora o pristupanju s tim da su dve zemje u obavezi da do juna naredne godine ispune sve neophodne preduslove, reformišu pravosuđe i dosledno sprovedu borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala.



Portparol makedonske vlade Mile Bošnjakovski izjavio je da je odluka Saveta ministara EU o otvaranju pregovora potpuno transparentna, te da u njoj jasno stoji da će se otvaranje pristupnih pregovora dogoditi u junu naredne godine.



Evropska unija, pored datuma početka pregovora, od Makedonije zahteva vidljive i održive reforme u pravosuđu, bezbednosnim strukturama i javnoj upravi.



"Govorimo o vidljivim i održivim rezultatima koje moramo postići kao država i već radimo na tome. Što se tiče reformi pravosuđa, proaktivnih istraga, gonjenja i konačnih odredbi u korupciji i organizovanim kriminalnim slučajevima, uključujući i visoke zvaničnike. Moramo imati vidljive rezultate, a sve su to procesi koji su u toku i imaće adekvatan kraj", rekao je Bošnjakovski.



On je rekao da je u pogledu reformi službi bezbednosti plan 3-6-9 već započet i da će rezultirati otvaranjem Operativno-tehničke agencije (OTA), rekao je i dodao da ova agencija treba da prati komunikacije, a i administrativne reforme su u toku.



"Moramo pokazati da ostajemo na kursu reforme i da od njega nećemo odustati do juna naredne godine. Uveravamo vas da tačno znamo šta treba da se uradi, znali smo to i pre godinu dana i radimo na tome", poručio je Bošjakovski.



Lider VMRO-DPMNE, međutim, sve vidi drugačije i kaže da Makedonija i dalje ostaje van evropskog puta, iako je, podsetio je, Zaev obećavao da će Skoplje ovog juna dobiti jasnu preporuku sa datumom otpočinjanja predpristupnih pregovora.



"Šta je Makedonija dobila sa izveštajem? Jun naredne godine, kada će se situacija ponovo procenjivati. Sve je to šarena laža. Jedina nada je možda druga odluka Evropskog saveta u petak, ali se ta šansa svodi na teoriju", rekao je Mickoski.



Sa ovom vladom, kazao je, Makedonija ima samo poraze.



"Ova nesposobna vlada nije ispunila kriterijume, dobila je štetni i kapitulirajući sporazum o promeni imena. U spoljnom planu imamo državu, trgovinu sa nacijom i državnim interesima, a na domaćem planu ekonomski cunami", kazao je Mickoski.



Prema njegovim rečima, Zaev je pristao da obriše ime zemlje, promeni ustavno ime, fusnotu za makedonski jezik, tako da Makedonija ne dobije ništa.



"Gledamo ih sa veštačkim osmesima i snažnom euforijom, pozorište koje ne može da poraz pretvori u pobedu. Građani znaju da žive loše, nema zadovoljne osobe. Neuspeh u planu 3-6-9 neće moći da pokrije sporazum kapitulacije Zaeva koji mi nikada nećemo podržati. Umesto sejanja magle, neophodne su fundamentalne reforme", rekao je lider VMRO-DPMNE.


Izvor: RTS

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva