:

:

TV Most

clock

Jul 18, 2017   12:05

0

155

Vladislav Jovanović: SAD prihvatila ponuđenu ruku Srbije

"Vučićeva poseta SAD bila je sadržajna i predstavlja korak napred u uspostavljanju dobrih političkih odnosa dve zemlje", ističe Jovanović za Tanjug.

Ona je, dodaje, uspela tim pre što je Pens prihvatio Vučićev poziv za uzvratnu posetu Srbiji.

Jovanović, ipak, ističe da nam finese i detalji razgovara Vučića s predstavnicima nove američke administracije nisu poznati i neće biti možda još izvesno vreme.

"Izgleda da je nova američka administracija prihvatila ponuđenu ruku", rekao je Jovanović i istakao važnost posete Vičića SAD, jer je to prvi politički konatakt koji smo imali sa novom administracijom.

Srbija je, kaže on, izrasla kao vojno neutralna zemlja, sa politički uravnoteženim stavovima, u jednu ozbiljnu malu zemlju, sa kojom su mnoge veće zemlje zainteresovane da imaju što bolje odnose.

Jovanović, međutim, procenjuje da su pitanja navodnog uticaja Rusije u Srbiji, te Kosova i dalje otvorena.

"Tu nema mogućnosti za zajednički stav. Sigurno da Amerikanci nisu odustali od svoje antisrpske politike po pitanju Kosova i sigurno je da su zadržali tvrd stav i po pitanju naših odnosa sa Rusijom, iako to nije rečeno, ali se, osnovano, može pretpostaviti", kaže Jovanović.

Zapadu je, ističe, vrlo bitno naše kretanje ka EU, jer smatraju da će kroz taj proces da umanje uticaj Rusije kod nas.

SAD i druge zapadne zemlje zainteresovane su za što veće prisustvo u Srbiji, a za SAD je veoma važno da u tom takmičenju za uticaj u Srbiji ne zaostanu i da, ako mogu, i prestignu Rusiju.

Rusija i Kosovo, navodi, biće teme koje će nastaviti da dominiraju u našim političkim odnosima sa SAD i verovatno nikad neće biti sasvim otklonjene, "jer udaraju direktno u teritorijalni integritet i suverenitet Srbije, i u njenu političku nezavisnost i vojnu neutralnost".
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva