:

:

TV Most

Foto: Tanjug

clock

Februar 16, 2015   12:05

0

114

Vlade potpisale sedam bilateralnih sporazuma

Premijer Srbije Aleksandar Vučić, na konferenciji za novinare, istakao je da su današnji razgovori bili uspešniji od prve sednice u Beogradu 2013. godine, zato što su njihovi predstavnici imali priliku da se bolje upoznaju i konkretizuju pojedina pitanja.

"Izašli smo ne samo sa sedam sporazuma, već i sa mnogo projekata koje moramo da završavamo, neke u ovoj, a neke u 2016. godini. Uspeli smo da nađemo zajedničke interese u svim sferama društva", naglasio je Vučić.

On je kao primer naveo zajedničku nabavku vakcina kojom će biti ostvarene uštede u budžetu obe države.

Prema njegovim rečima, na sednici je bilo reči o završetku Koridora 10 do septembra 2016. godine, izgradnji 400-kilovoltne dalekovodske mreže između Niša i Štipa, koja bi, kako je rekao, mogla da bude otvorena decembra ove godine, o izgradnji gasne konekcije Vranje - Kumanovo, izgradnji železnice do Grčke...

"Iz ovoga možete da vidite koliko stvari smo rešavali i koliko je toga pred nama. Naša politička otvorenost, poštovanje i poverenje koje postoji između dve vlade, i između nas dvojice kao predsednika vlade, važni su za uzajamne odnose, na kojima je veoma važno da nastavimo da radimo", rekao je Vučić.

Vučić je dodao da su dve zemlje jedna drugoj veoma važni kao spoljnotrgovinski partneri.

Navodeći kao primer da je bilo i razgovora o otvaranju zajedničkih diplomatsko-konzularnih predstavništava u pojedinim zemljama, Vučić je istakao da je učinjeno sve što je moglo da se učini, da će ove godine biti vidljivi rezultati, ali i da veruje da će sledeća sednica biti još produktivnija.

Predstavnici vlada dveju država potpisale su sporazume o ekonomskoj saradnji, saradnji u oblasti turizma, o utvrđivanju graničnih procedura za železnički granični prelaz Tabanovci-Preševo, saradnji u oblasti nauke, obrazovanja i tehnologija, saradnji u oblasti održivog razvoja i zaštite životne sredine, saradnji u oblasti kulture, kao i plan za održavanje konsultacija za period od 2015-2016 između ministarstava spoljnih poslova Srbije i Makedonije.

Delegaciju srpske vlade, pored premijera, činili su i potredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, potpredsednica Vlade i ministarka građevinarstva i infrastrukture Zorana Mihajlović, potpredsednik Vlade i ministar telekomunikacija Rasim Ljajić, ministar odbrane Bratislav Gašić, ministar privrede Željko Sertić, ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić, ministar zdravlja Zlatibor Lončar, ministarka poljoprivrede i Snežana Bogosavljević Bošković, ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srđan Verbić i ministar kulture Ivan Tasovac.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva