:

:

TV Most

clock

April 25, 2018   12:05

0

109

Vlada u Prištini se sve više ljulja


Umesto podrške političkih partija vladinoj platformi o dijalogu sa Srbijom, Haradinaju je stigao odgovor opozicije koja namerava da se ujedini i pokrene inicijativu za rušenje Vlade.


 


Haradinaj i Veselji nemaju trenutno parlamentarnu većinu, koju podržavaju 53 poslanika od ukupno 120, jer je Srpska lista napustila koaliciju zbog kašnjenja u formiranju Zajednice srpskih opština.


 


"Kada je Vlada formirana govorili smo da će biti talac Vučičevih odluka. Ne smemo da dozvolimo da budemo Vučičev instrument u donošenju odluka. Naša poslanička grupa smatra da se trenutna vlada ne bavi važnim pitanjima koja su bitna za građane", navodi Dardan Sejdiju iz Grupe nezavisnih poslanika.


 


Iz Srpske liste kažu da ne znaju o ovoj inicijativi opozicije i tvrde da su oni trenutno jedina opoziciona stranka koja je prethodnih meseci glasala protiv usvajanja mnogih zakona na predlog vlade.


 


Osim toga, oni ističu da ne veruju da je inicijativa političkih partija o rušenju vlade iskrena.


 


Opozicione stranke tvrde i da neće dozvoliti Haradinaju i Tačiju kompromise u razgovoru sa Vučićem kada je u pitanju Zajednica srpskih opština, a suprotstaviće se podeli ili formiranju nove Republike Srpske na Kosovu.


 


S druge strane Hašim Tači ne obraća pažnju na zahtev opozicije jer mu na ruku ide podrška evropskih diplomata u Prištini koji se protive održavanju izbora.


 


"Naredni meseci će biti odlučujući za jačanje države. Kao i u svakoj državi regiona i na Kosovu ima zrelosti, ima i ogovaranja, ali sam ubeđen da će druga decenija državnosti Kosovu doneti učlanjenje u NATO i UN. Nadam se da će biti moguće i učlanjenje u EU", ističe Tači.


 


Iako će opozicija zahtevati da Parlament raspravlja o poverenju vladi, politički analitičari procenjuju da nijednoj stranci ne odgovara brzo održavanje parlamentarnih izbora.

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva