:

:

TV Most

clock

Novembar 18, 2015   12:05

0

173

Vlada Srbije vodi mudru spoljnu politiku

Negovanjem prijateljskih odnosa i sa Kinom i sa Rusijom srpska vlada vodi "veoma pametnu i mudru spoljnu politiku", rekao je kineski ambasador.

"Svaka politika ima i dobre i loše strane, nema politike koja je savršena, ali veoma poštujem politiku koju sada vodi vaša vlada", rekao je kineski ambasador.

Kao glavne teme tokom posete premijera Srbije Aleksandra Vučića Kini krajem novembra, Li je naveo jačanje političke ali i ekonomske saradnje, i najavio potpisivanje niza dokumenata.

"Trenutno su odnosi naše dve zemlje na najvišem nivou, ali siguran sam da će biti još bolji i da će ih posle posete premijera obeležiti nova epoha. Osim političkih, sadržajne će biti i teme iz oblasti ekonomske saradnje, a u pripremi je i niz dokumenata koji će biti potpisani tokom posete", rekao je Li.

Ambasador Kine je rekao i da je veoma zadovoljan saradnjom s Vladom Srbije.

"To je pre svega zahvaljujući efikasnosti Vlade Srbije na čelu s premijerom. Oni odgovorno i efikasno rade s nama. Od decembra do sada, sve što je dogovoreno za vreme posete našeg premijera, sve ide po planu. Nije moguće sve odjednom, ali sve napreduje", rekao je Li.

U intervjuu Beti, kineski ambasador izrazio je duboko žaljenje i oštru osudu povodom terorističkih napada u Parizu.

"Kineska ambasada takođe je spustila zastave na pola koplja. U ovom teškom trenutku saosećamo s našim prijateljima Francuzima i oštro osuđujemo taj teroristički napad", istakao je Li Mančang.

Ambasador Kine je rekao da jedna kineska kompanija pregovara sa "Železarom Smederevo" i najavio da će o tome biti potpisan dokument krajem novembra, tokom posete premijera Srbije Aleksandra Vučića Kini.

Ambasador Li, međutim, nije mogao da kaže da li će kineska kompanija postati vlasnik smederevske Železare, dodajući da su razgovori o tome još u toku.

Li je rekao da se sa Srbijom razgovara i o drugim projektima i da je već otvorena tema o osnivanju kineske industrijske zone za koju se još bira lokacija.

"Ideja je rođena i hoćemo da je realizujemo. U toj zoni biće puno kineskih preduzetnika, ali će biti otvorena i za investitore iz drugih zemalja", rekao je Li.

Prema rečima ambasadora, Kina kao prioritetni projekat u regionu vidi modernizaciju pruge Beograd–Budimpešta.

"Trenutno je najvažniji projekat u regionu, koliko vidim, brza pruga Beograd-Budimpešta. Drugi projekti vezuju se za svaku zemlju pojedinačno. Jedino je ovo projekat između Kine, Mađarske i Srbije. Zato bih rekao da je taj projekat sada prioritet", rekao je Li za agenciju Beta.

Govoreći o četvrtom Samitu Kine i 16 zemalja centralne i istočne Evrope koji se održava 24. i 25. novembra po prvi put u Kini, Li je rekao da je važno da učesnici skupa pronađu zajednički interes za investicije i različite projekte.

"Ako nađemo zajednički interes, onda ćemo naći i projekte. Koliko košta projekat, toliko će biti i novca. Kako kažu kod vas – koliko para toliko muzike, odnosno koliko muzike toliko i para", rekao je kineski ambasador.

Prema njegovim rečima, u fondu za saradnju Kine i 16 država je 10 milijardi američkih dolara, ali postoji i takozvani Fond svile u kome je 40 milijardi dolara.

"Pored toga, formirana je Investiciona banka Azije koja ima 100 milijardi američkih dolara. Znači, novca ima, ali je veoma važno da nađemo zajednički interes i projekte", rekao je Li.

Ambasador je rekao da od ÄŒetvrtog samita Kine i 16 zemalja centralne i istočne Evrope koji se održava pod parolom "nova perspektiva", Kina ima velika očekivanja i izrazio uverenje da će samit "doneti novi rezultat" u međusobnoj saradnji.

"Ta vrsta saradnje je sastavni deo saradnje Kine i Evrope, odnosno EU, jer su mnoge učesnice i članice EU", rekao je Li.

Izvor: RTS

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva