:

:

TV Most

clock

Jun 29, 2015   12:05

0

153

Vlada Srbije uputila pismo MMF-u



Pismo su, koje je objavljeno na sajtu Vlade Srbije, uputili predsednik Vlade Aleksandar Vučić, guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković i ministar finansija Dušan Vujović.

Naš ekonomski program, podržan stendbaj aranžmanom koji je 23. februara 2015. godine odobrio Odbor izvršnih direktora MMF doprineo je da se smanje unutrašnje i spoljne neravnoteže kojima je Srbija već duže vreme izložena i mi ostajemo u potpunosti posvećeni politikama predviđenim u okviru ovog programa, navodi se u pismu.

Program je pokazao dobre rezultate. Svi kvantitativni kriterijumi izvršenja i indikativni ciljevi za kraj marta ispunjeni su malo iznad očekivanja, a inflacija je uveliko bila u okviru užeg raspona predviđenog mehanizmom konsultacija o inflaciji.

Suočili smo se sa određenim izazovima u izvršenju strukturnih repera koji su bili predviđeni za kraj marta.

Kako bismo ispravili problem kašnjenja sa usvajanjem Plana finansijskog restrukturiranja preduzeća za proizvodnju električne energije Elektroprivreda Srbije i sprovođenjem mera iz tog plana, Agenciji za energetiku Srbije podneli smo zahtev za povećanje cena struje.

U memorandumu se navodi da je cena struje povećana za 12 odsto, a da se u 2016. i 2017. godini očekuju dalje korekcije kako bi se cena približila tržišnoj.

Narodnoj skupštini podneli smo izmene Zakona o akcizama kako bismo uveli akcize na električnu energiju i usvojili smo Plan kao prethodne akcije za prvo razmatranje aranžmana, dodaje se u pismu.

Memorandumom se predviđa i uvođenje akcize na sva bezalkoholna pića, izuzev vode.

Predlažemo da se rok za strukturni reper o donošenju novog Zakona o finansiranju lokalne samouprave pomeri za kraj septembra, dodaje se u pismu.

S obzirom na stabilnu poziciju Srbije kada je reč o deviznim rezervama i na kontinuirani pristup spoljnom finansiranju, ovaj aranžman ćemo tretirati kao aranžman iz predostrožnosti.

Prema tome, nećemo povlačiti sredstva kada nam budu stavljena na raspolaganje po završetku razmatranja rezultata sprovođenja programa, navodi se u pismu.

Izvor: FoNet

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva