:

:

TV Most

Foto: Foto Tanjug

clock

Maj 15, 2018   12:05

0

167

Vlada Srbije i Rosatom potpisali sporazum o saradnji

Sporazum o principima rusko-srpske saradnje u toj oblasti je potpisan u okviru međunarodnog foruma Atomekspo u Sočiju, a u ime Rosatoma potpisao je stavio generalni direktor Aleksej Lihačov.

Kao prioritetne pravce dokument predviđa podršku u stvaranju i razvoju nuklearne infrastrukture u Srbiji, usmerenoj na korišćenje nuklearne energije u mirne svrhe, razvoj nuklearne medicine, primenu radiacionih tehnologija u poljoprivredi i industriji, povećanje kvalifikacija administrativnog, naučnog i tehničkog kadra u oblasti primene nuklearne energije u mirne svrhe kroz obuku i stažiranje, kao i povećanje ukupnog nivoa informisanosti građana o nuklearnim tehnologijama i njihovoj primeni u drugim sferama.

Za organizaciju delovanja u navedenim pravcima biće formirane zajedničke radne grupe sa ciljem pronalaženja mogućnosti realizacije zajedničkih projekata, koji su usmereni na razvoj saradnje.

Jedan od vidova saradnje između Nuklearnog instituta Vinča i Rosatoma je zajedničko ulaganje u proizvodnju ciklotronskih radiofarmaceutika i primenu protonske terapije u medicini.

Srbija prvi put nastupa na međunarodnom forumu Atomekspo, koji se održava od 14. do 16. maja.

Atomekspo je najveća izložbena i poslovna platforma za diskusiju o trenutnom stanju nuklearne industrije i postavljanju budućih trendova i održava se jednom godišnje, počevši od 2009. u organizaciji Rosatoma.

Učestvuje više od 600 svetskih kompanija i više od 1.500 eksperata u toj oblasti, a akreditovano je više od 400 predstavnika medija.

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva