:

:

TV Most

clock

Jun 25, 2015   14:32

0

200

Vlada Srbije finansira obnovu banje Banjska

Naselje Banjska pominje se još u doba Rimljana, a predpostavk ukazuju na to to das u oni još tada koristili postrojenje termomineralnih izvora u lekovite svrhe.

Meštanin Banjske Rade Nedeljković, pre pretnaestak godina bio je poslovodja u ovim objektima, i seća se vremena kada je kompleks 1997.godine bio pun, u okviru koga je radio hotel i restoran, a sada kako je rekao je „napušten i zapušten“. Ipak on se nada da će izgradnjom novih objekata,banjsko lečilište vratiti stari sjaj.

Radove na izgradnji novog kompleksa u Banjskoj finansira Vlada Republike Srbije preko Kancelarije za KiM, iz budžetskih sredstava, a ukupna vrednost se procenjuje između 6 i 7 miliona evra.

Pomićnik direktora Kancelarije za KiM Dušan Kozarev rekao je prilikom obilaska radova da „ je srušen stari neuslovni, u higijenskom i bezbedonosnom smislu opasni objekat banje, i stvorili su se preduslovi da u narednih nekoliko dana kada se ovaj prostor potpuno očisti, da se počne sa realizacijom onoga što je planirano, a to je, da već do kraja ove godine imamo veći privremeni nadkriveni bazen i prateći vizitorski centar koji neće usluživati samo ovaj kompleks ovde, već će posetioci moći da dobiju i informacije o istorijatu Banjske, o manastiru koji se zajedno sa konakom ovih dana privodi karaju“.

Kozarev kaže da će to biti jedna funkcionalna zaokružena celina, i uz jačanje saobraćajne i druge prateće infrastrukture planiramo u skorom vremenskom periodu da u turistickom i privrednom smislu oživimo ovu turističku destinaciju na severu Kosova i Metohije“.

Predsednik privremenog organa opštine Zvečan Dragan Nedeljković rekao je „da kako se u fazama bude razvijao ovaj projekat, tako će i da se otvaraju nova radna mesta. Računamo kada se u potpunosti bude završio ovaj ceo kompleks da zaposlimo oko 150 ljudi“.

Izvor: TV Most

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva