:

:

TV Most

clock

April 20, 2018   12:05

0

116

Vlada spremna za digitalnu transformaciju privrede


Kako je saopšteno, ova strategija definiše mere obezbeđivanja infrastrukture za razvoj Jedinstvenog digitalnog tržišta u Srbiji, u skladu sa strateškim okvirom EU u ovoj oblasti.





"Priključivanje naše ekonomije Jedinstvenom digitalnom tržištu omogućiće ubrzani razvoj na svim privrednim poljima", rekla je Matić.



Dodaje da usvojena Strategija sadrži analizu oblasti informaciono-komunikacionih tehnologija, na osnovu koje je prepoznato da ulaganje u oblast širokopojasnog pristupa direktno utiče na povećanje broja radnih mesta, razvoj malih i srednjih preduzeća, konkurentnost svih sektora privrede i unapređenje kvaliteta života građana.



"Strategija promoviše upotrebu računarstva u oblaku i interneta stvari, kao i razvoj mobilnih sistema pete generacije (5G)", navela je Matić i istakla da je unapređenje informaciono-komunikacione infrastrukture u Srbiji važno i zbog primene novog Zakona o elektronskom dokumentu, elektronskoj identifikaciji i uslugama od poverenja u elektronskom poslovanju.



"Definisane su mere kojima će organi državne uprave omogućiti primenu novih tehnologija, porast ukupne vrednosti indeksa konkurentnosti, obezbediti dostupnost infrastrukturi elektronskih komunikacija i proširiti skup usluga koje se mogu naći u ponudi kako rezidencijalnim tako i poslovnim korisnicima", rekla je Matić.



Vlada Srbije usvojila je Strategiju razvoja mreža nove generacije do 2023. godine, na sednici 19. aprila, na predlog Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija.




 


0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva