:

:

TV Most

clock

Februar 17, 2015   12:05

0

123

Vlada očekuje otvaranje poglavlja u martu

Ta uverenja su, kako nam je rečeno, zasnovana na verovanju „u fer odnos EU prema Srbiji“, imajući u vidu pozitivan ishod sastanka premijera Srbije i Kosova, Aleksandra Vučića i Ise Mustafe, u Briselu 9. februara.

Jadranka Joksimović, ministarka bez portfelja zadužena za evropske integracije, ocenjuje za Danas da će dijalog Beograda i Prištine odblokirati proces u otvaranju poglavlja u procesu pridruživanja.

„Nadam se da će dogovori koji su postignuti, a koji su proizvod i velikih napora našeg pregovaračkog tima, omogućiti deblokadu procesa kada je u pitanju poglavlje 35. Mislim da je važno da EU na objektivan način sagleda i vrednuje doprinos Beograda“, ističe Joksimovićeva za naš list. Ona naglašava da je Srbija, pored toga, potpuno spremna za otvaranje poglavlje o finansijskoj kontroli, kao i da se privode kraju pripreme za poglavlja 23 i 24.

„Istovremeno, mi već imamo spremljenu pregovaračku poziciju za poglavlje 32. Što se tiče poglavlja 23 i 24, za njih privodimo kraju akcione planove, tako da u narednim mesecima možemo očekivati otvaranje. Ipak, nije uputno licitirati rokovima, jer postoji redosled koraka koji mora da prođe procedure“, zaključuje Jadranka Joksimović.

Tanja Miščević, glavni pregovarač Srbije sa Evropskom unijom, ističe za Danas da bi dogovor koji su postigli Vučić i Mustafa u Briselu, početkom februara, morao da utiče na odluku Saveta ministara da na dnevni red u martu uvrsti i razmatranje odluke o otvaranju poglavlja.

„Dogovor o pravosuđu je jako važan korak u normalizaciji odnosa, ali i dobar nastavak procesa dijaloga, što mora imati efekte i na pregovore o članstvu. Mi smo za otvaranje poglavlja potpuno spremni, još od avgusta kada je vlada usvojila pregovaračku poziciju za poglavlje o finansijskoj kontroli“, zaključuje Tanja Miščević za naš list.

O tome da bi dogovor premijera Srbije i Kosova mogao da utiče na otvaranje prvog poglavlja već u martu mesecu govorio je nedavno i ambasador Nemačke u Srbiji Hajnc Vilhelm ističući da bi „posle sastanka u februaru, moglo da dođe do otvaranja prvog poglavlja“. On je tada napomenuo da bi pre donošenja takve odluke u Briselu, srpska i kosovska strana morale da reše neka važna pitanja iz Briselskog sporazuma.

Podsetimo, Evropski savet sastaje se na svaka tri meseca. Naredni sastanak je u martu, potom u junu, pa u septembru i decembru. To su prilike da se donese odluka o sazivanju Međuvladine konferencije i otvaranju poglavlja. Stručnjaci za evropska pitanja svoja očekivanja o otvaranju poglavlja već u martu baziraju na činjenici da je donošenje te odluke prvenstveno političko pitanje.
- See more at: http://www.danas.rs/danasrs/politika/vlada_ocekuje_otvaranje_poglavlja_u_martu.56.html?news_id=297507#sthash.ChObVCtV.dpuf

Izvor: Danas

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva