:

:

TV Most

clock

Jul 14, 2015   12:05

0

165

Vlada Kosova dala garancije za formiranje suda

"To je garancija koju je premijer potencirao od samog početka i nastavlja da insistira na njoj jer smatra da treba da se realizuje, kao i da je ispunjenje te garancije pitanje političke volje", kazao je Beriša za "Koha ditore".

On je dodao da postoji "više alternativa" za ispunjenje ove međunarodne obaveze, ali da za sada "dominira ubeđenje da to pitanje može da se sprovede kao što je i ranije počelo, naravno uz dodatno angažovanje svakog aktera pojedinačno".

Skupština Kosova nije pre nekoliko nedelja uspela da usvoji ustavne amandmane kojima bi bilo omogućeno formiranje Specijalnog suda za ratne zločine Oslobodilačke vojske Kosova.

Pomoćnica američkog državnog sekretara Viktorija Nuland izjavila je pre dva dana, tokom posete Prištini, da Kosovo pre letnje pauze mora da formira Specijalni sud za ratne zločine OVK. Nuland je tom prilikom rekla da su SAD bile veoma razočarane kada u skupštini nije usvojen zakon o Specijalnom sudu i da je i u razgovorima sa kosovskim liderim insistirala da taj sud bude formiran što pre.

"Koha ditore" piše danas da je Nulandova dobila garancije kosovskih vlasti da će Specijalni sud biti formiran, a iz vlade su poručili da je sada u opciji njegovo osnivanje putem ustavnih promena ali i dodali da ima više nego jedna opcija da se postigne taj cilj.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva