:

:

TV Most

clock

Avgust 17, 2018   16:46

0

150

Vlada i mediji zajedno na unapređenju medijske scene


Dijalog sa medijskim i novinarskim udruženjima pre tri meseca ponovo je inicirala predsednica vlade Ana Brnabić, nakon čega je formirana nova Radna grupa za izradu medijske strategije, koja je u međuvremenu počela sa radom, navodi se u saopštenju Vlade Srbije.



Na drugom sastanku, koji je održan u četvrtak, dosta vremena je, kako se navodi, bilo posvećeno aktuelnom slučaju portala Južne vesti.



Predstavnici medijskih i novinarskih udruženja zahtevali su informacije o ovom slučaju, a predstavnici vladinog tela izneli su činjenice da su poreski inspektori tokom kontrole rada tog portala postupali isključivo u skladu sa poreskom regulativom i važećim zakonskim propisima, navodi se u saopštenju i dodaje se da će razgovori o toj temi biti nastavljeni.



Tokom sastanka, predstavnici šest medijskih i novinarskih udruženja, koji su članovi Tima za dijalog, zatražili su da se u narednom periodu razmatraju i rešavaju pitanja iz medijske sfere u cilju poboljšanja situacije na medijskoj sceni.



Predložene teme tiču se odnosa prema novinarima i medijskim udruženjima, bezbednosti novinara, punu primenu medijskih zakona, podršku procesu izrade medijske strategije, završetka procesa privatizacije medija, razmatranja problema u konkursnom sufinansiranju medijskih sadržaja, pitanja izdvajanja javnih sredstava u medijskoj sferi, kao i pitanja pristupa informacijama od javnog značaja.



U skladu sa ranije pokrenutom temom, predstavnici Koordinacione grupe su na sastanku predstavili rešenje za pitanje naplate PDV za sufinansiranje projekata od javnog interesa u oblasti javnog informisanja.



Ukazano je da objavljivanjem Mišljenja na sajtu Ministarstva finansija precizirano da su projekti u oblasti javnog informisanja oslobođeni plaćanja PDV-a i da je to mišljenje obavezujuće za postupanje Poreske uprave na celoj teritoriji Srbije.



Tim povodom, predstavnici Koordinacione grupe pozvali su predstavnike medijskih i novinarskih udruženja da pravovremeno ukažu na eventualno odstupanje od pravila, kako bi se problemi odmah rešavali.



U cilju postizanja pune transparentnosti u radu i predstavljanja javnosti tema od značaja, kao i stavova učesnika sastanka o tim temama, na dogovoreno je i da se zapisnici sa sastanaka Koordinacione grupe i Tima za dijalog objavljuju na sajtu Vlade Srbije.



Svi učesnici sastanka složili su se da je važno da se neguje kultura dijaloga i obavezali su se da će voditi računa da svojim nastupima u medijima ne ugrožavaju započeti dijalog, navedeno je u saopštenju.


Izvor: RTS

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva