:

:

TV Most

clock

Novembar 10, 2015   12:05

0

114

Vlada da nastavi politiku budžetskog ograničenja

"Ako se pogledaju ekonomske performanse Srbije, vlada nema previše opcija u planiranju budžeta za narednu godinu. Jednostavno, privreda je nemoćna i to sprečava mogućnost korišćenja budžeta kao podsticaja privrednog razvoja. Javni sektor je prevelik, nestandardno velik, a pritome - neefikasan", ocenio je Đuričin za Tanjug, o planiranju budžeta za 2016. koji bi trebalo da bude u skupšuknskoj proceduri krajem novembra.

Uz sve to, kako je primetio Đuričin, uticaj privatnog sektora na budžetske prihode je mali, tako da ukoliko se nastavi sprovođenje restriktivne budžetske politike iz 2015. godine, postavlja se pitanje gde je prostor za finansiranje investicija, kazao je ugledni ekonomista.

"Tog prostora nema u snazi domaće privrede. Taj prostor se može proširiti ukoliko se uključe strani direktne investicije i ukoliko država realizuje međudržavne dogovore u vezi finansiranja velikih projekata, pre svega u oblasti infrastrukture i projekata u oblasti građevinske delatnosti", objasnio je Đuričin.

Vlada Srbije ima nimalo lak zadatak da, s jedne strane, poštuje čvrsta budžetska ograničenja, a sa druge strane, da održi socijalnu koheziju i očuva političku stabilnost, primetio je Đuričin.

"Svi kažu investicije su neophodne, samo je pitanje kako finansirati investicije, iz kojih izvora. Domaći izvori su veoma limitrirani", ukazao je Đuričin i skrenuo pažnju da je tu i MMF, koji je spreman da podrži održavanje makroekonomske stabilnosti i projekte strukturnog prilagođavanja, samo ukoliko se čvrsto pridržavamo budžetskog ograničenja i nastavimo politiku održavanja fiskalne stabilnosti, odnosno, da trošimo onoliko koliko prihodujemo.

Da bi se Srbija približila nacionalnom dohotku EU, ona mora od 2016. do 2030. godine da ima prosečnu godišnju stopu rasta BDP-a od šest odsto, što je fantastičan zahtev i "prodoran zadatak za političare", ocenio je Đuričin, komentarišući očekivanje Vlade Srbije da u 2016. ostvari rast BDP-a od 1,5 odsto.

S druge strane, mali je fiskalni prostor da se iz budžeta podstakne rast preduzeća u državnom vlasništvu, koja su u takozanim posebnim programima i to će biti veoma teško jer je njihova vrednost niska, smatra Đuričin, napominjući da ulazak stranih investitora u te firme ne donosi fiskalne prihode za održavanje budžetske stabilnosti.

Predsednik Odbora za finansije Veroljub Arsić izjavio je juče Tanjugu da će se Predlog zakona o budžetu za sledeću godinu naći pred poslanicima krajem novembra ili početkom decembra i da će biti usvojen polovinom decembra.

On je u izjavi Tanjugu rekao da će MMF do kraja ove nedelje završiti treću reviziju aranžmana na osnovu koje će vlada izraditi budžetski okvir za sledeću godinu.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva